Hírek - Mága Zoltán

Az edelényi szőlőhegyen az új borért szólt a Hegedűvarázs

Az edelényi szőlőhegyen az új borért szólt a Hegedűvarázs


Az államalapítás és az új kenyér ünnepe alkalmából tartott mosonmagyaróvári gálaest után az ország másik végében, Edelényben, a szüret előtt, az új bor tiszteletére zengett a Hegedűvarázs a Borsod megyei település Császta Szőlőhegyén.

Mága Zoltán - Az edelényi szőlőhegyen az új borért szólt a Hegedűvarázs


Mága Zoltánt és az Angyalokat több mint ezer ember ünnepelte, megköszönve a hegedűművésznek az elmúlt években, valamint a városban két évvel ezelőtt hatalmas pusztítást végzett árvíz után nyújtott önzetlen segítségét.

A kisvárosban az Edelényi Hegyek Közössége idén már hetedik alakommal rendezte meg a bortermelők szüreti fesztiválját. A várostól több kilométerre lévő szőlőhegy nem csak szőlőbirtokoknak, prés-, és hétvégi házaknak, hanem a vallásnak, a búcsújárásnak, a lelki feltöltődésnek és a kulturális életnek is színhelyet, szerepet, lehetőséget ad, így méltán lett a terület Edelény büszkesége.

 

Mága Zoltán - Az edelényi szőlőhegyen az új borért szólt a Hegedűvarázs

 

Edelény város szőlőhegyeit az első Orbán-kormány ideje alatt, 2000 decemberében az Országgyűlés törvényben bortermő helyé minősítette. A császtai szőlősgazdák összefogásával még abban az évben Edelény valamennyi szőlőhegyének összefogásával megalakult az Edelény Hegyközség, amely célul tűzte ki, hogy a Sáp-Ludmilla-Császta hegyeken kiépítik az infrastruktúrát, és a bortermeléshez szükséges fejlesztések, arcukat kialakítások mellett programokat, rendezvényeket szerveznek a szőlősgazdák közösségének összekovácsolásáért, önbecsülésük fejlesztéséért.

 

A Császta hegyen 2004-ben társadalmi összefogással megépítették a császta-hegyi harangtornyot, amely a hegyközség jelképévé vált, majd két évvel később annak közelében fedett kőszínpad épült, és fából készült pavilonokat állítottak fel. 2007-ben a II. Császtai Búcsú keretében felavatták az adományokból, és Kiss Ferenc főadományozó jóvoltából megépített Császtai Kálvária részeként a Golgotát, majd egy évvel később, 2008-ban Seregélyi István nyugalmazott egri érsek pedig felszentelte a stációkkal kiegészült Császta Szőlőhegyi Kálváriát.

 

Mága Zoltán - Az edelényi szőlőhegyen az új borért szólt a Hegedűvarázs

 

Kenyér és Bor. Jézus teste és Jézus vére...

 

Mága Zoltán, a Szeretet hegedűse és az Angyalok már második alkalommal léptek színpadra a Császta hegyen, a szüreti fesztiválon. A városban és a városért az elmúlt években már több jótékonysági koncertet tartott, különféle karitatív akciókkal segítette az árvíz miatt bajba került polgárokat, a környező településen élőket, valamint a hátrányos helyzetű, szegény emberek, nagycsaládosokat.

 

A 100 templomi koncertsorozat keretében Edelényben gyűjtött a városi görög katolikus templom felújítására, Budapesten a Deák téri evangélikus templomban pedig az árvíz miatt bajba kerültek megsegítésére, és több kamionnyi ruhát, tartós élelmiszert osztott szét a rászorulók között. Az edelényi árvízkárosultak közül pedig az elmúlt két évben több mint száz embert látott vendégül a Budapesti Újévi Koncertjein.

 

A szeretet hegedűsének, áldozatvállalásaiért, Virág Tamás, az Edelényi Hegyek Közössége elnöke még a templomi jótékonysági koncertsorozat városi eseményekor egy hordót adományozott, amelyre az volt írva: „Mága Zoltánnak, az Embernek". Az idei szüreti fesztivál fő eseményeként meghirdetett gálaműsor előtt elmondott köszöntőjében az elnök újra felidézte, Mága Zoltán önzetlenül, mindenkin egyformán segített adományaival, gyűjtéseivel, de töltötte a homokzsákokat, ezért a művész „Ember az emberek között". Zeneművészeti és karitatív tevékenységei, közéleti szerepvállalásai, valamint a magyar kultúra és országunk népszerűsítése érdekében végzett munkája miatt pedig „Magyarország igaz értékének nevezte".

 

 

Mága Zoltán - Az edelényi szőlőhegyen az új borért szólt a Hegedűvarázs

 

A hegedűművész megköszönve az elismerő szavakat, azt hangoztatta: csak szülei tanácsait, intelmeit követte és követi mindig, hogy segítsen a baja jutottakon, és a felebaráti szeretetet próbálja hirdetni, amely az edelényi példához hasonlóan hidakat tud építeni emberek, vallások, települések és társadalmi csoportok között. A már teljesített 100 templomi koncertsorozattal megépített hídon együtt kelt át az a másfélezer ember, akik ott ültek és álltak a szőlőhelyi kőszínpad előtt, és tettek fogadalmat a Jézus szenvedéseit bemutató stációk közelében, hogy egy szebb és boldogabb ország építésén fognak munkálkodni Mága Zoltánnal együtt.

 

A művész a szervezőknek kifejezve köszönetét a 100 templomi koncertsorozatot fotókkal is illusztráló Hangok és Harangok című könyvét adta át emlékül.

 

A több kint kétórás gálaeset követően Mága Zoltán és az Angyalok közelről is megnézték a Császta Szőlőhegyi Kálváriát. A hegedűművész a legtöbb időt annál a stációnál töltötte, ahol Jézus a síró asszonyokhoz szól, ide már érkezésekor és a koncert végén is ellátogatott, de elidőzött Kiss Ferenc, az APEH központi hivatalának gazdasági vezetője által építtetett stációnál is.


Az edelényi Hegedűvarázs - amely időben és helyben, fizikailag é szellemiségében is egyaránt szorosan kapcsolódott az új kenyérhez és az új borhoz, Jézus testéhez és véréhez, a valláshoz és a szeretethez, így méltó volt a 10. jubileumi rendezvény rangjához - a szőlősgazdák vendéglátását követően már másnap Budapesten, a szép korúak tiszteletére zengett a Margitszigeten.