Hírek - Mága Zoltán

Istenben hisznek és Orbán Viktorban bíznak az árvízkárosultak

Istenben hisznek és Orbán Viktorban bíznak az árvízkárosultak
Mintegy tízmillió forint értékben vitt gyermek és felnőtt ruhaneműket, ágyneműket, palackozott vizet, és élelmiszert Mága Zoltán hegedűművész azoknak a Borsod megyei embereknek, akik az áradás miatt elhagyni kényszerültek otthonaikat, ingatlanjaik megsemmisültek.
-Mága Zoltán jószolgálati nagykövet május után most júniusban ismét segített az árvízkárosultakon. Honnan jött az indíttatás?
- Az újabb árhullám híre természetesen hozzám is elért, és mivel a borsodi településeket érintette a legsúlyosabban, úgy döntöttünk, oda megyünk segíteni. Június 1-jén egyébként Indonéziába kellett volna utaznunk, de lemondtam a fellépést, mert kötelességemnek éreztem, hogy segítsek a Magyarországon élő bajbajutott honfitársaimon. Baráti összefogással - többek között az Apáczai Kiadó tulajdonosával, Esztergályos Jenővel, aki rendszeresen támogatja a karitatív tevékenységemet, és Goller Alexszel, aki nagymértékben hozzájárult a jótékonysági akcióhoz - ismét segítséget tudtunk nyújtani több településnek. 10 millió forint értékben egy kamionnyi adományt juttattunk el az árvízkárosultak részére, többek között gyermekruhákat, felnőttruhákat, törölközőket, takarókat, textíliákat és ásványvizet. Az Magyar Katasztrófavédelem vezetősége szerint erre volt a legnagyobb szükségük.

árvíz

Sok embernek az egész élete elúszott az árral

- Hol jártak pontosan és milyen volt a fogadtatásuk?
- Első állomásunk Felsőzsolca volt, amelyet nagyon nehezen tudtunk csak megközelíteni a magas vízállás miatt. Az iskolában végül le tudtuk tenni az adományok egy részét. Az idős nénik és bácsik odajöttek hozzám és elmesélték a bánatukat, hiszen több évtized munkáját, az életüket mosta el a víz pillanatok alatt. Az emberek kilátástalanok, de Orbán Viktor miniszterelnök úr borsodi látogatása során megígérte, hogy senki nem marad fedél nélkül. Ennek nagyon örültek a helyiek, és azt mondták, Istenben hisznek és Orbán Viktor miniszterelnök úrban bíznak, ő az egyetlen reményük. Ezt követően Miskolcra látogattunk a sportcsarnokba, ahol leírhatatlan látvány fogadott minket. A pár hetes kis csecsemőktől kezdve, a várandós anyukákon át csaknem ezer emberrel összezárva, szörnyű állapotokban kell élniük a mindennapjaikat.  Majd Edelénybe utaztunk, ahol szintén megdöbbentett a látvány, ahogy az emberek még megpróbálták saját maguk mentegetni, ami még megmaradt az értékeikből. Oda is vittünk adományt, aminek határtalanul örültek. Estére végül Szendrőládra értünk, ahol közel ezer ember várt minket nagy örömmel.  Sajnos olyanokat is tapasztaltunk, hogy a gyerekek lábán nem volt cipő, vagy ha volt, akkor szakadt. Én régóta járom a világot, és amikor a marokkói királynál játszottam ellátogattunk a szegények negyedébe, azt mondtam, hogy ennél rosszabb nem lehet, de most hasonló látvány tárult elém.

Mága Zoltán

Mága Zoltán Miskolcra is ellátogatott, ahol leírhatatlan látvány fogadta

- Nem csak adományokkal, hanem jótékonysági koncerttel is szeretne segíteni rajtuk. Mit tervez?
- A 100 templomi koncert sorozaton belül megígértem, hogy minden településen lesz koncert, ahová ellátogattam! Edelényben például július 4-én a római katolikus templomban lesz egy jótékonysági koncert, amelynek bevételét a helyi Görög Katolikus Templom újjáépítésére szeretnék fordítani, mert teljesen elöntötte a víz. Hogy minél több emberen segítsünk, A nemzet összefogása az árvízkárosultakért címen kezdeményeztem egy nagyszabású jótékonysági koncertet, amely június 23-án este 19 órakor kerül megrendezésre Budapesten a Deák téri evangélikus templomban. Az eseményen fellépnek és művészetükkel hozzájárulnak a jótékonysági koncert sikeréhez: Frankó Tünde és Pándy Piroska a Magyar Állami Operaház magánénekesnői, valamint az Operettszínház primadonnái Kalocsai Zsuzsa, Fischl Mónika és még sokan mások. Közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Kodály Kórus és a Szená-torok Kórusa, a jótékonysági est rendezője Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház igazgatója.
Mindenkit nagy szeretettel várunk, a belépés ingyenes lesz, de természetesen adományokat elfogadunk, amelyet az Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fog szétosztani az árvízkárosultak között. Emellett egy mesterhegedűmet is árverésre bocsátom.

Mága Zoltán

Ruhára nagyon nagy szükségük van az embereknek

- Mit kell tudni erről a hegedűről?
- Rácz Pál hangszerkészítő mestertől kaptam 2009. decemberében a parlamenti jótékonysági koncertemen. Akkor azt ígértem a mesternek, hogy egy éven keresztül használom, és szerte a világban hirdetem a magyar mester nevét és munkáját. De most különleges helyzet állt elő, és nem tudok várni egy teljes évet, pedig csodálatos hangszer, fantasztikus hangú hegedű, közel érzem a szívemhez. Mivel több millió forintot ér, szeretném árverésre bocsátani, hogy ezzel is segítsük a rászorulókat. A kikiáltási ára 1 millió forint. Licitálni az alábbi honlapokon található elérhetőségeken lehet: www.magazoltan.hu és www.100templomikoncert.com Terveim között szerepel egy hasonló szervezet megalapítása, mint a Máltai Szeretetszolgálat, vagy az Ökumenikus Segélyszervezet. Úgy gondolom, hogy egy ilyen szervezet keretein belül sokkal hatékonyabban tudnék segíteni, hiszen egymagamban nagyon nehéz minden kérésnek eleget tennem. A karitatív tevékenységemben nagyon szeretnék a későbbiekben a kormány támogatására is számítani.MCOnet-Kovács Tünde