Hírek - Mága Zoltán

Kánikulai forróságban szólt a Hegedűvarázs a győri Víziszínpadon

Kánikulai forróságban szólt a Hegedűvarázs a győri Víziszínpadon


Kánikulai forróságban szólt a Hegedűvarázs a győri Víziszínpadon

Az embert próbáló hőség ellenére több mint kétórás koncertet adott Mága Zoltán hegedűművész vasárnap Győrben, a Víziszinpadon, ahol mintegy háromezren hallgatták a Hegedűvarázst a negyven fokos kánikulában.

A győri Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület idén már nyolcadik alkalommal hirdette meg nagyszabású rendezvénysorozatát, amelynek csúcspontja Mága Zoltán és a Primarius Szimfonikus Zenekar fellépése volt. A különleges helyszín ezúttal különleges előadást is takart. A gálaest annak a 100 részes koncertsorozatnak a harmadik állomása is volt, amelyet június közepén indított útjára a Szeretet hegedűse a budapesti Syma csarnokból a Budapesti Operettszínház legkiválóbb művészeivel közösen.

 

A Pest megyei Maglód művelődési házában összegyűlt több száz ember után most a győriek csodálhatták meg a karitatív tevékenységeiről is méltán hírnevet szerzett művész virtuóz hegedűjátékát, és a kánikulát a csodás zenei dallamok, a feledhetetlen operett slágerek tették még forróbbá. Több mint háromezer ember többször felállva, zúgó vastapssal köszönte meg, hogy a rendkívüli forráság, s az ország területére elrendelt hőségriadó ellenére fáradhatatlanul énekeltek és zenéltek a művészek csak azért, hogy szórakoztassák a győri és a szomszédos megyéből is érkezett közönséget.

 

Kánikulai forróságban szólt a Hegedűvarázs a győri Víziszínpadon

Mága Zoltán már többször koncertezett Győr városában, játszott szabadtéri színpadokon, de vízpart közelében csak ritkán vállal fellépést, mert a pára, a vízgőz egyetlen hangszernek sem tesz jót. A művész nosztalgiával gondolt vissza a tavaly augusztus közepére két év alatt teljesített 100 templomi jótékonysági koncertsorozatára, hogy a már befejeződött misszió abból a szempontból kellemesebb volt, hogy az előadásokat templomok, zsinagógák és székesegyházak hűvösebb falai között tartották. A hét közepén Maglódon, a Mag-Ház színháztermében már érezhették a zenészek, hogy a hőség több energiát és figyelmet követel nem csak tőlük, hanem a közönségtől is. Szakadtak a húrok, elhangolódtak a hangszerek, de a zenészek mindent megtettek azért, hogy a közönség ebből semmit ne vegyen észre.

Kánikulai forróságban szólt a Hegedűvarázs a győri Víziszínpadong


Amikor megérkeztek a győri színpadra, a nyári kánikulában 40 Celsius fokot mutatott a hőmérő, és már a hangpróbák alatt, a számok közben is újra kellett hangolni a hegedűket. A zenekari főpróba alatt, az előadás kezdete előtt már egy órával látszott, hogy a közönséget nem érdekli a hőségriadó, ők Mága Zoltánt akarják látni és hallani, ahogyan játszik, ahogyan szól a közönségéhez.

 

A közönség szinte mindenütt és mindenhol egyformán szereti a Szeretet hegedűsét. Ezúttal Győrben, szabadtéren, a Víziszínpadon összegyűlt több ezernyi ember érezhette át a szeretet és a zene csodás, gyógyító erejét, és feledtette a gondokat, bajokat, vagy a hőség miatti kellemetlenséget. Az operettszínház művészei és Mága Zoltán csodás, virtuóz játéka pedig kárpótolta őket a forróság miatt kellemetlenségért.

Győri Mága Zoltán koncert


Mint minden Mága Zoltán rendezvény, ez sem maradhatott el a jótékonyság, az embertársainkon való segíteni akarás nélkül. A hegedűművész CD-ket és ajándékokat osztogatott a közönségének, míg Frankó Tünde, az Állami Operaház magánénekese felajánlotta tiszteletdíját két rendkívül tehetséges  roma származású zenész tanuló külföldi kurzuson való részvételi költéségének fedezésére.

 

A gálaesten többek között fellépett még Vadász Dániel, Szendi Szilvi, Peller Károly, a sztárvendége pedig a győri születésű Nyári Károly zongoraművész volt, aki lányaival, Alizzal és Edittel együtt felejthetetlen perceket szereztek a győri közönségnek.


A hőség a következő napokban is tovább tart, tovább folytatódik, ahogyan a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért indított misszió. A legközelebbi előadás pénteken, Egerben lesz, az Egri Bikavér hazájában.

 

Győri Mága Zoltán koncert