Hírek - 100 Templomi koncert

Mága Zoltán a Csíksomlyói Kegytemplom Szűz Mária szobrától kért szeretetet és békét a világnak

Mága Zoltán a Csíksomlyói Kegytemplom Szűz Mária szobrától kért szeretetet és békét a világnak
Május 5-én, az erdélyi jótékonysági koncertsorozat utolsó állomásán Mága Zoltán hegedűművész és az Angyalok Csíszeredán, a Csíksomlyói Kegytemplomban csalt könnyeket az emberek szemébe.

hj4j9166_506_20100514191430_983.JPG


- Az erdélyi jótékonysági sorozat ötödik és egyben befejező állomásának a Csíksomlyói Kegytemplom adott otthont Csíkszeredán. Milyen élményekkel távoztak?
- Nagy szeretettel fogadott minket a templomigazgató, Asztrik atya, aki  nagyon sok szép dolgot mondott el a templom történetéről. Az 1800-as években épült gyönyörű barokk templom mára igazi zarándokhellyé vált. A templom legértékesebb tárgya a csodatévő Szűz Mária Kegyszobor, mely a hívők szerint sok embert meggyógyított már. Én is imádkoztam a Szűz Mária lába előtt mint zarándok, és egészséget kértem tőle a családomnak, valamint szeretetet és békét a világnak. Életem egyik legszebb, legmeghittebb pillanata volt, mikor beléptem ebbe a csodaszép templomba.

Mága

Mága Zoltán is imádkozott Szűz Mária lába előtt mint zarándok


- A koncert is meghittre sikerült?
- A koncertjeim előtt nagyon sok esetben szkeptikusnak érzem magam, hogy vajon megtelik-e az adott koncertterem vagy templom? Ebben az esetben azonban úgy éreztem, hogy nem kell tartanom semmitől, mert több ezer ember fog eljönni. Hála Istennek nem csalódtam, teltház volt, alig fértek be az emberek a templomba. A koncertet Schubert: Ave Maria című művével kezdtem, melyet a Szűz Máriának is játszottam. Az est további részében felcsendültek többek között Bach szólószonátái, valamint Vivaldi, Beethoven, Erkel, Puccini és Brahms remekművei. A közönség majdnem minden szám után állva tapsolt. A koncert legvégén a Székely Himnuszt játszottam egy szál hegedűn, zenekari kíséret nélkül, és azt tapasztaltam, hogy az emberek meghatottan énekelnek. Felemelő pillanat volt, nekem is könnyek jöttek a szememből. A koncerten összegyűlt adományokat az egyház javára és egy beteg gyermek szemműtétjére ajánlották fel.

Mága Zoltán

A koncert legvégén a Székely Himnuszt játszotta el Mága Zoltán egy szál hegedűn

- Tervezi, hogy ismét játszani fog a székelyföldi magyaroknak?
- Ígéretet tettem a közönségnek, a székelyföldi magyar embereknek, hogy vissza fogok térni hozzájuk, hiszen felejthetetlen élmény volt ilyen sok jó embernek játszani. Örülök, hogy életemből nem maradt ki a velük való találkozás, hiszen ők is magyarok, ugyanolyanok mint mi, hiszen érzelmeinket és hitünket egy határ nem tudja megváltoztatni. Az az igazi magyar, aki annak érzi magát. A székely magyarok pedig igazi magyarnak érzik magukat.


MCOnet-Kovács Tünde