Hírek - Mága Zoltán

Mága Zoltán : A királyok hegedűse

Mága Zoltán : A királyok hegedűse
Elkészült végre Mága Zoltán világhírű hegedűvirtuóz legújabb, sokoldalúságot és professzionalitást tükröző lemeze, amely már a héten a boltokba kerül. Az előkészületekről és magáról az albumról nyilatkozott lapunknak a hegedűművész.
-    Hogyan válogatta össze a repertoárt és hogyan jött A királyok hegedűse cím?
-   Megjelenés előtt már egy fél évvel általában teszteljük a közönség előtt a számokat, és amelyek a tapasztalatok alapján a legkedveltebbek, azok kerülnek fel a korongra. Így voltunk a címmel is. Sokak érdeklődtek és adtak tanácsot, s végül ismerőseim és szeretett közönségem hatására lett az album címe A királyok hegedűse. Ez azonban a véleményem szerint nem arra utal, hogy gyakran játszom előkelőségek előtt. Az igazi királyaim ugyanis a magyar közönség. Az a közönség, akik eljönnek a koncertjeimre és ott sírva, állva tapsolnak.

Lemezborító


-     Mire a legbüszkébb az új albummal kapcsolatban?
-    Nagyon komoly repertoárt állítottunk össze, és aminek kiváltképpen örülök, hogy ezeket a klasszikus virtuóz darabokat úgy csomagoltuk, hogy minden korosztály számára élvezetes legyen. A klasszikus dallamokat ötvöztük a jazz, a latin és a spanyol stílussal, valamint modern elemekkel. Tényleg nagyon igényes lemez lett, mindenkinek ajánlom!

lemezborító


-    Miből áll a repertoár?
-    Az egyik legvirtuózabb szám például Paganini: V.Capriccio, amit természetesen feldolgozva játszottunk el. De hallható lesz a Csak egy kislány van a világon is, és szerepel a lemezen Vivaldi:Négy évszakából a Nyár és a Tél, Beethoven V.szimfóniája, valamint bónuszként egy fantasztikus jazz impovizáció a Macskafogóból (Four Brothers), és más modernebb remekművek is. Tehát minden korosztály mazsolázhat belőle, például az én 13 éves kislányom és a 4 éves kisfiam is könnyedén megtalálta a maga kedvencét.

Mága Zoltán


-    Most már jut ideje a pihenésre is?
-    Az elmúlt hétvégén lementem a családommal Zalakarosra, hiszen két hónapon keresztül nem is láttam szinte őket, nem ebédeltünk, vacsoráztunk együtt. Korán reggel ébredtem és hajnalig dolgoztam a lemezen. Sokat azonban nem tudok pihenni, hiszen nagy erőkkel készülök a Budapesti Újévi Koncertre, amelyen 2009-ben 12 ezren ünnepeltük együtt az Új évet. Abban bízom, hogy a magyar zeneértő közönségnek köszönhetően január 1-én ismét legalább ennyien ünnepelhetünk együtt, és lesz rá lehetőség, hogy a Strauss keringők mellett ebből a fantasztikus virtuóz repertoárból is hallhat majd a nagyközönség. Egyedül erre nem vagyok képes, csak a zeneszerető közönséggel együtt tudom megvalósítani a Budapesti Újévi Koncertet. Úgy gondolom, ha másodszor is olyan sikeres lesz, mint első alkalommal, akkor már az elkövetkező 70 évben szeretnénk megvalósítani ugyanúgy, mint a Bécsi Újévi Koncertet!

támogatók


-    Mindeközben a 100 Templomi koncertsorozata is folytatódik?
-    Természetesen, a missziómat folytatnom kell. Legutóbb október 30-án tartottam jótékonysági koncertet Cegléden a belvárosi Katolikus templomban. Ez a koncertsorozat 10. állomása volt, melynek bevételét egy súlyosan beteg kisgyermek kórházi kezelésére fordítjuk.

lemezborító


MCOnet - Kovács Tünde