Hírek - 100 Templomi koncert

Mága Zoltán életének legmeghatóbb koncertje a Szent István Bazilikában!

Mága Zoltán életének legmeghatóbb koncertje a Szent István Bazilikában!
A világhírű  hegedűművész a könnyeivel küszködött augusztus 18-án este a Szent István Bazilikában.

Interjú Mága Zoltánnal, a 100 templomi koncert rendezvénysorozat megnyitóján
Mága Zoltán neve összeforr az adakozással, a jóléti szolgálatba vetett hitével. Ő maga is szegény családból származik és ígéretet tett az Úrnak, hogy egész életében segíteni fogja a rászorulókat. Ez a fő mottója templomi koncertsorozatának, ezért gyűlt össze augusztus 18-án több ezer ember Mága Zoltán ingyenes jótékonysági koncertjén.

A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat nagyszabású, ünnepélyes megnyitóján több mint háromezren élhették át a meghitt, felemelő pillanatokat. Rászorulók sokasága részesült a százezres-milliós adományokból, az Isten Házában létrejött végre valami álomszerű.

Mága Zoltán hegedűművész

A világhírű  hegedűművész a könnyeivel küszködött


A világszerte elismert hegedűművész néhány nappal ezelőtt még Dallasban volt, ahol 70 ország képviseltette magát és zenei kultúráját. Ő viszont nem tartott tovább a csapattal Las Vegasba, hanem misszióját teljesítve hazaérkezett, hogy közönsége elé állhasson a Szent István Bazilikában.

A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat fővédnökségét nem más vállalta el, mint Kozma Imre Atya, a Máltai Szeretetszolgálat Elnöke. A Máltai küldetés a hit védelmében és a szegények szolgálatában bontakozik ki. Kozma Imre Atya úgy vallja, hogy a mai gazdasági válság sok mindent lehetetlenné tesz, de a jó szándékú emberek tenni akarását nem képes megakadályozni. A hatalmas nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével országunk első számú tekintélye, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek Úr, Magyarország prímása is.  Felcsendültek Bach, Schubert, Beethoven, Puccini, Albinoni, Verdi, Mozart… egyházi és klasszikus művei Mága Zoltán hegedűművész és sztárvendégei: Frankó Tünde, Fischl Mónika, Bándi János előadásában, Nemcsák Károly színművész pedig prózai előadásával járult hozzá az est fényéhez. A Szolnoki Szimfonikus Zenekart világhírű karmestere, Izaki Masahiro vezényelte. Erkel Ferenc Bánk Bán operájának Hazám Hazám című klasszikusa zárta a hangversenyt a szolnoki egyesített vegyeskar, valamint a Szená-torok Kórusa előadásában, amelynek hallatán állva és sírva tapsolt a Bazilika többezres közönsége. A felemelő pillanatokat hamarosan még nagyobb közönség is átélheti, hiszen a Duna Televízió képernyőjén újra felcsendül a hegedűszó.

Mága Zoltán neve összeforr az adakozással

Mága Zoltán neve összeforr az adakozással


Hallva a gyönyörű dallamokat és előadásokat nem feledkezhettünk meg arról, hogy mindezek célja a jótékonyság. Jót tenni a rászorulókkal, a zene szeretetén keresztül. Hiszen Mága Zoltán számára is mindennél fontosabb az adakozás, e nélkül nem lenne teljes az élete. Hazája legtávolabbi szegletébe is elviszi a zenét. Gyakran játszik templomokban. Vallja, hogy aki Isten házába lép, annak lelkét megérinti a Mindenható közelsége, és ebben a hangulatban még inkább meghatja a csodálatos muzsika. A templomok akusztikája, különleges atmoszférája fogékonyabbá teszi hallgatóit. Ilyen környezetben lélekhidak építhetők az emberek közé, és leomlanak a zord élet által emelt falak. 2007. december 20-án először adott jótékonysági karácsonyi koncertet a Parlament kupolatermében, mellyel hagyományt teremtett és azóta minden évben megrendezésre kerül beteg gyermekek gyógyulásának javára. Őszintén reméli, hogy a templomi ünnepélyes koncert is hagyománnyá válik itt a Szent István Bazilikában.

Mága Zoltán és vendégei előadás közben

Mága Zoltán és vendégei előadás közben


Az adományok sokaságából elsőként a Máltai Szeretetszolgálat részesült. Mága Zoltán egy újraélesztő készüléket és egymillió  forintot adott át Kozma Imre Atyának. A hegedűművész minden egyes külföldi fellépése után járó napidíját adományozásra költi és így tett most is. Az összegyűlt napidíjakat az utolsó forintig rászorulóknak adományozta. A nagycsaládosok részéről Kiss Istvánnénak, aki 13 gyermeket nevel Szigetszentmiklóson szerény körülmények között. A gyermekek között többen is betegek, sérültek. Az ő életük jobbítására kétszázezer forintot adott át a hegedűművész. Szintén kétszázezer járult hozzá Mága Zoltán egy kétéves kiskunmadarasi kislány gyógyításához, akinek egyik szemét már el kellett távolítani, mert megtámadta a rák és most a másik is komoly veszélybe került.

Szintén adományban részesült Hollczer Mária. Az a fiatal lány, aki egy közúti baleset miatt kómába került és gyógyulásához nincs elegendő pénz. Felépülését ugyancsak kétszázezer forinttal támogatja Mága Zoltán.

Állva tapsolták a hegedűművészt

Állva tapsolták a hegedűművészt


Az elmúlt időszakban több attrocitás is érte a romákat. Az utolsó áldozat egy becsületes, dolgos, tisztességes, ártatlan, kislétei asszony volt. Egy édesanya. Egy édesanya, akire álmában lőttek és aki az életével fizetett .Gyermekét szintén eltalálta a sörétes fegyver gyilkos golyója, de ő túlélte a támadást. Az ünnepélyes koncerten fellépő vendégművészek ezért egyöntetűen döntöttek úgy, hogy Mága Zoltánnal egyetemben felajánlják a honoráriumukat Mária életben maradt 13 éves lányának, Tímeának. A hegedűművész által alapított Primarius Ösztöndíj a gyermek 18 éves koráig, vagyis öt éven keresztül, félmillió forinttal támogatja Tímea tanulmányait. Az ösztöndíjat Kisléta polgármestere, Pénzes Sándor Úr vette át az ifjú lány nevében, akit még most is kórházban ápolnak.

A templomi jótékonysági koncertsorozat igazából nem is eme nappal vette kezdetét, hiszen nemrégiben Mága Zoltán a tiszavasvári templomban koncertezett, méghozzá egy magyar cigány származású gyermek megsegítésére, aki lebénult és kerekesszékbe kényszerült, mert egy iskolai kirándulás során véletlen balesetet szenvedett. A fiú szülei nagyon nehéz körülmények között élnek, a gyógykezelés felemészti minden pénzüket – ezért döntöttek úgy a tiszavasváriak és a helyi általános iskola igazgatója, hogy ezzel a koncerttel támogatják őket. Elsőként bizonyították tehát be, hogy nincs bajuk a rendes cigányokkal, együtt tudnak velük élni és ha kell, támogatják is őket. Mága Zoltán ekkor döntött úgy, hogy a megjelent Budapesti Újévi Koncert CD- és DVD lemezeinek teljes bevételét karitatív célokra fordítja. Ugyanannyi pénzt ajánlott fel annak az Olaszliszkán meglincselt tiszavasvári tanár gyermekeinek a továbbtanulásához, mint amennyi a beteg fiúnak összegyűlt. 
A Szögi család jelenleg Újvidéken tartózkodott, távollétükben Dr. Legány András vette át azt a félmillió forintos támogatást, amely az özvegy kérésére kivételesen nem a családhoz került. Szögi Tanár Úrnak ugyanis volt egy álma, egy alapítványi iskola, ahol nehéz sorsú tehetséges gyermekek bontakozhatnak ki. A Tanár Úr által alapított iskola tehát most Mága Zoltán adományának köszönhetően tovább működhet és az álom is megvalósulhat.

Százezres nagyságrendű  összeget vehettek át ezen az estén a Magyar Speciális Olimpia sérült sportoló ifjoncai, a négy legtehetségesebb aranyérmes sportoló szintén Primarius Ösztöndíjban részesült. Támogatást vehetett át az Élet Menete Alapítvány, valamint a Mazsihisz és a nyugdíjasok nevében a Tisztelet Társasága Nyugdíjas Szövetség elnöke, Barabás Tiborné is meghatva vette át azt az adományt, amellyel Mága Zoltán a szépkorúakat támogatja.

Közel kétmillió  forintot adományozott néhány hónappal ezelőtt már a hegedűművész a Madarász utcai Gyermekkórház Intenzív Osztályának, a fejlesztéshez és a leukémiás gyermekek gyógyulásához most újabb kétszázezer forinttal járult hozzá.

Mága Zoltán és művész vendégei a Bazilikában

Mága Zoltán és művész vendégei


Természetesen a Katolikus Egyház is részesült a világhírű hegedűművész adományaiból, amelyet Schnell György, a Bazilika főkanonoka vehetett át.

A Szent István Bazilikában ezen az estén a közönség is óriási tanúbizonyságot tett emberségből és adakozásból. Ki-ki pénztárcája és belátása szerint adományozott és így összesen 821.675 forint gyűlt össze, melyet természetesen Mága Zoltán szintén rászorulók között fog szétosztani.

A csodálatos Szent István Bazilika közönsége tehát csodában részesült, de az ünnepélyes megnyitó csak a kezdete az adakozásnak, a jótékonysági fellépések minden bevételét beteg gyermekek, nagycsaládosok, szegények, kórházak segítésére, tehetséges ifjak támogatására fogja Mága Zoltán fordítani. Azóta már Szolnokon is nagy sikerrel zárult a jótékonysági templomi koncertsorozat vidéki megnyitója. A hegedűművész szülővárosában több ezres tömeg tapsolt állva. Az összegyűlt bevétel minden forintját a szolnoki Hetényi Géza Kórház Gyermekosztálya javára ajánlotta fel Mága Zoltán, hiszen ő maga is ott született és szívén viseli a gyermekek egészségét, boldogságát.

Interjú Kozma Imre atyával a 100 templomi koncertsorozat megnyitóján

A koncertsorozat hamarosan folytatódik. A hegedűművész és zenekara ellátogat az egri Bazilikába, a gyöngyösi katolikus templomba, a debreceni és budapesti zsinagógába, az esztergomi bazilikába, a szegedi Dómba és a Mátyás Templomba, de természetesen Mága Zoltán és vendégművészei a kis településekről sem feledkeznek el, mert a szeretet jegyében a zene összehozza az embereket és segítségre mindenhol szükség van.


-kt-

Rendezvény Online
- www.rendezvenyinfo.com
Szóljon hozzá a fórumon!