Hírek - 100 Templomi koncert

Mága Zoltán hegedűművész az egri Bazilikában jótékonykodott

Mága Zoltán hegedűművész az egri Bazilikában jótékonykodott
Mága Zoltán hegedűvirtuóz az Egri Nyitott Kapu Alapítvány meghívására lépett fel vasárnap a hevesi megyeszékhelyen, a 100 Templomi Koncert nevet viselő koncertsorozatának keretein belül.
-    Augusztus 18-án indult útjára a 100 Templomi Koncert sorozata. Pár mondatban összefoglalná a rendezvénysorozat célját, szellemiségét?
-    Én mindenekelőtt a szeretetet helyezem előtérbe, ez a koncertsorozat is a szeretet jegyében jött létre. Elsősorban azért, hogy segítsünk a hátrányos helyzetben lévő embereken. Örülök, hogy nagy sikere van a kezdeményezésnek, rengeteg felkérés érkezik hozzánk, és sajnos már mérlegelnünk kell, hogy hová tudunk elmenni, hogy ezt a missziót teljesíteni tudjuk. Sokan kérdezik, hogy nem sok-e ez a 100 koncert? Én mindenekelőtt egészséget kérek hozzá az Úrtól, a többit mi hozzátesszük, ami művészileg lehetséges. Abban is bízunk, hogy nagyon sok olyan emberhez eljutunk, akinek egyébként nem lenne lehetősége élőben hallani a muzsikánkat. Személy szerint azt szeretném, ha összesen 100 ezer embert szólíthatnánk meg élőben, a televízión keresztül pedig több milliót. Tudom, hogy a szegénységet nem tudom megoldani, legalábbis egy csapásra biztosan nem. De ha erőfeszítéssel, összefogással valamilyen módon tudunk enyhíteni néhány ember életszínvonalán, akkor már megéri. Bízom benne, hogy a  „békesség, a boldogság, a szeretet” fog a koncertsorozat mottójává válni.

koncert

Mága Zoltán hegedűművész és vendégművészei


-    Figyelembe véve a rengeteg felkérést, lehetséges, hogy túl is szárnyalja a nyáron tett ígéretét, és több, mint 100 koncertet fog adni a szeretet jegyében?
-    Még nem döntöttük el, mérlegelni fogjuk. Egy év alatt terveztem leadni ezt a 100 koncertet, de lehetséges, hogy 2011-ben is folytatni fogjuk a missziót.

-    Szombaton  a debreceni Zsinagógában volt meghirdetve koncertje…
-    Így van,  de sajnos elmaradt ez a fellépés, mivel éppen lemezkészítés folyik és szinte éjjel-nappal a stúdióban dolgozom. Úgy határoztunk, hogy egy későbbi időpontban fogjuk megtartani.

Különleges estében volt része a szerencséseknek az egri Bazilikában

Különleges estében volt része a szerencséseknek az egri Bazilikában


-    Tegnap este az egri Bazilikában láthatta Önt a zeneszerető közönség. Mit láthattak, hallhattak Öntől? Mi volt az este különlegessége?
-    Ez egy nagy esemény volt a számomra, hiszen a koncert fővédnöke dr. Ternyák Csaba egri érsek, és teljesen teltház, több mint 3000 ember előtt zenéltünk. Magyarországon kiemelkedő, sőt, világszerte elismert szólistákkal együtt tartottam meg a koncertet, a Primarius szimfonikus zenekar közreműködésével. Érdekesség, hogy az új generáció között is hidat akarunk építeni, éppen ezért meghívtuk az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi képviselőjét, Ádok Zoltánt is. Az este folyamán elhangzottak többek között Bach, Schubert, Verdi, Puccini, Albinoni, Mozart művei, azok közül is főként az egyháziak. A jótékonyság ezúttal sem maradhatott el, természetesen adományokat gyűjtöttünk a beteg gyermekeknek és nagycsaládosoknak. Saját forrásból pedig ismét egy lélegeztető gépet adtam át az Egri Mentőszolgálatnak, abban a reményben, hogy nagyon sok ember életét fogja megmenteni. Hiszen nagyon jól tudjuk, hogy ma Magyarországon az egészségügy nagyon nehéz helyzetben van, és sokszor ilyen hiányokon életek múlhatnak.

Adomány

Mága Zoltán lélegeztetőgépet adományoz az Egri Mentőszolgálatnak


-    Említette, hogy 2010-ig mindenképpen eltart a koncertsorozat. Idén még hány koncertet tervez?
-    Karácsony előtt még minimum harminc koncertet tervezünk, de lehet, hogy 2009-ben még negyven városba is el tudunk látogatni.


MCOnet-Kovács Tünde

Rendezvény Online