Hírek - 100 Templomi koncert

Mága Zoltán hidat épített a vallások között Edelényben

Mága Zoltán hidat épített a vallások között Edelényben
Edelény is azon települések között volt, melyeket Mága Zoltán felkeresett adományokkal felpakolt kamionjával a nagy árvíz idején. A hegedűművész akkor ígéretet tett, hogy rövid időn belül visszatér a településre, és jótékonysági koncertet ad, melyre július 4-én sor is került.
"Sikeresen építettünk hidat a római katolikus és a görög katolikus vallás között Edelényben. A római katolikus templom adott otthont a koncertnek, amelynek teljes bevételét a görög katolikus templom helyreállítására fordítják. Az eseményen jelen volt Kocsis Fülöp, a Görög Katolikus Egyház püspöke, aki nagy örömmel vette át az adományt: másfél millió forint gyűlt össze az árvíz által megrongált templom felújítására. A püspök úr megjegyezte, hogy Isten gyorsan összehozott minket ismét, hiszen néhány héttel ezelőtt már találkoztunk" - mesélte Mága Zoltán, aki első találkozásuk emlékét is felelevenítette.

Az eseményen jelen volt Kocsis Fülöp, a Görög Katolikus Egyház püspöke

Az eseményen jelen volt Kocsis Fülöp, a Görög Katolikus Egyház püspöke is

„A püspök úrral egy jótékonysági árverésen találkoztunk először, ahol plüss macikra lehetett licitálni, és a bevételt hátrányos helyzetű, tehetséges roma gyerekek támogatására ajánlották fel. A programban részt vett Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is, aki szintén vásárolt macit. Több millió forint gyűlt össze a gyerekek részére. Ekkor ajánlottam fel a segítségemet a püspök úrnak.”

Mága Zoltán és az Angyalok Edelényben

Mága Zoltán és az Angyalok Edelényben

Mága Zoltán a jótékonysági koncert bevétele mellett, további kétszázezer forinttal támogatta a települést: "Egyik mesterhegedűm árverésén befolyt egymillió forintot elosztottam öt település között, így Edelényben kétszázezer forintot bíztam Kovács László esperes úrra, hogy juttassa el a település iskoláihoz és osszák szét a rászorulók között"

Egy kis boros hordócskát kapott a hegedűművész

Egy kis boros hordócskát kapott a hegedűművész, amire ez volt írva: "Mága Zoltán művészúrnak, az embernek."

A koncertet nagy érdeklődés fogadta, a katolikus templom zsúfolásig megtelt, az emberek könnyes szemmel, állva tapsoltak, akikkel a koncert után a hegedűművész beszélgetett is:  "Idős emberek mondták, hogy életük legnagyobb élményével ajándékoztam meg őket, s nekem is hihetetlen érzés volt nekik játszani!

Mága Zoltán

Zsúfolásig telt templomban adott koncertet Mága Zoltán

Egy nagyon kedves ajándékkal leptek meg a koncerten, amit Virág Tamás, az Edelényi Hegyek Közösségének elnöke adott át: egy kis boros hordócskát kaptam tőlük, amire ez volt írva: "Mága Zoltán művészúrnak, az embernek." Természetesen ennek a mondatnak is van története: amikor adományokkal megpakolt kamionnal jártuk az országot, Szendrőlád polgármestere azzal fogadott bennünket, hogy nagyon sok cigány ember lakik a településükön. Mire én azt mondtam, hogy ezt az embereknek hoztam! Vagyis nem teszek különbséget az emberek között a bőrszínük miatt. Ezt a mondatomat jegyezte meg Virág Tamás, s innen származik a felirat az ajándékon, ami nagyon kedves a számomra" - tette hozzá a hegedűművész, aki az ősz folyamán újra vendége lesz a Bódva-völgyi városnak.


MCOnet-Kovács Tünde