Hírek - 100 Templomi koncert

Mága Zoltán jótékonysági koncertje a Szegedi Dómban

Mága Zoltán jótékonysági koncertje a Szegedi Dómban
A 100 templomi koncert sorozat szegedi állomásán a város gyermekklinikáját támogatta félmilliós adománnyal, a kicsik gyógyulásához egy lélegeztetőgép adományozásával is hozzájárult.
Karácsony előtt könnyebben nyílnak adakozásra a pénztárcák, Mága Zoltán, a világhírű hegedűművész azonban egész évben támogatja a rászorulókat: számára ez belső késztetés.
100 templomi koncert című sorozatának bevételét is jótékony célra ajánlja, és zenével próbál hidat építeni a kisebbség és a többség közé. Karácsony közeledtével egymást érik a jótékonysági felhívások, gyűjtések és koncertek. A szeretet ünnepe előtt könnyebben adakoznak szegények és gazdagok egyaránt: holott év közben is rengeteg beteg vagy hátrányos helyzetű ember várja a segítséget.

Mága Zoltán, a világhírű hegedűművész azonban azok közé tartozik, akik egész évben támogatják a rászorulókat. Ezért szervezte meg 100 templomi koncert című sorozatát is, amellyel az ország minden szegletébe elviszi a zenét. – Ez egy belső késztetés, és azt mondhatom, a belső késztetést nem mindig lehet megmagyarázni.

Szegény családból származom, és ígéretet tettem az Úrnak: ha egyszer kilábalunk a családommal a szegénységből, segíteni fogunk a rászoruló embereknek – fejtette ki, amikor arról kérdeztük a koncertsorozat egyik állomásán, miért játszik központi szerepet az életében, hogy jobbítson az elesettek sorsán.

Elmesélte: kisfiúként, 12 éves korában kezdett hegedülni a neves Rajkó Művészegyüttesben, amellyel szinte az egész világot bejárta. A szeretet hegedűse című könyvében is leírta, hogy az igazi szegénységből miként lehet eljutni a királyi palotáig, követendő példát mutatva azon cigány és nem cigány tehetséges gyermekek számára, akik hátrányos helyzetből indulnak.

A hegedűvirtuóz számára mindennél fontosabb az adakozás – úgy érzi, enélkül nem lenne teljes az élete. Oldalakon át sorolhatnánk a listát, milyen kezdeményezések mellé állt már oda. Rendszeresen fellép a Magyar Televízió Aranyág című műsorában, támogatja az Aranyág Alapítványt és maga is alapítványt szervezett Aranyhegedű néven. Számos mesterhegedűje kelt el jótékonysági koncerteken, aukción.
Rendezett koncertet többek között az árvízi károsultak támogatásáért, Puskás Ferenc tiszteletére, gyűjtött a három éve kómában fekvő Járóka Sándor orvosi kezelésére. Jótékonysági koncertje bevételéből vásárolt életmentő műszereket az Országos Mentőszolgálat számára.

A 100 templomi koncert szegedi hangversenyén a város gyermekklinikáját támogatta félmilliós adománnyal, a kicsik gyógyulásához egy lélegeztetőgép adományozásával is hozzájárult. ½Könnyek szöktek a szemembe az ágyban fekvő, beteg kisgyerekek láttán, azóta sem térek magamhoz½ – mondta meghatottan a koncert előtt a művész. Ebből is kiderült: mások segítése Mága Zoltán szívéből fakad, nem az ½imázs½ része. Koncertjein arra kéri a hallgatókat: aki teheti, segítsen, akinek pedig segítségre van szüksége, jelezze: hiszen így vagyunk egy nagy, boldog család.

Forrás: http://www.delmagyar.hu//