Hírek - Mága Zoltán

Mága Zoltán nyerte az ismert emberek fogathajtó versenyét

Mága Zoltán nyerte az ismert emberek fogathajtó versenyét
Immár hagyományosan harmadszor rendezték meg a Papp László Budapest Sportarénában a Lovas Világkupát. A fogathajtók VIP-futamát idén Mága Zoltán nyerte, a mára már rutinos versenyzőknek számító Mészöly Géza és Fábry Sándor előtt. Erről kérdeztük a világhírű hegedűvirtuózt.
-    Hogyan került kapcsolatba ezzel a versennyel, egyáltalán a fogathajtó sporttal?
-    Nem is olyan régen felhívott a világhírű Lázár fivérek egyik tagja, Lázár Vilmos és meghívott egy ebédre a lovas tanyájukra. Fantasztikus ebéddel vártak, ami után szakadó esőben, bokáig érő sárban arra kértek, öltözzek át, mert meglepetéssel készültek. Ekkor mondták el, hogy lesz egy ilyen fogathajtó verseny, amely minden évben megrendezésre kerül és ők nagyon szeretnék, hogy én is induljak. Először nagyon furcsa volt, hiszen soha életemben nem ültem ilyen fogaton,  de a lovakat nagyon szeretjük, hiszen a gyermekeimnek az a mindene. Végül beleegyeztem, bár nagyon veszélyesnek tartottam.

lovas_kupa_nagy_891_20091209164308_639.jpg


-    Milyen volt az első élmény?
-    Nagyon érdekes volt. Lázár Vilmos, aki egy nagyon profi, hétszeres világbajnok hajtó, végig instrukciókkal látott el, amelyeket természetesen nagyon komolyan vettem. Véleményem szerint ezt csak úgy lehet véghezvinni, ha valaki komolyan veszi, készül rá, gyakorlatban és elméletben is tisztában kell lenni az egész fogathajtással.

Mága Zoltán fogathajtás közben
-    Milyen reményekkel vágott neki a futamnak?
-    Nem úgy indultam neki, hogy mindenáron győzni akarok. De természetesen mindenkiben benne van, bármilyen versenyről is legyen szó, hogy jó lenne megnyerni. A nézők között ott volt a családom, és előttük - főként a kisfiam előtt, aki tényleg imádja a lovakat – szerettem volna bizonyítani. Amikor láttam, hogy milyen futamokat mennek a többiek, úgy éreztem, semmi esélyem. Az indulás előtt odamentem a lóhoz, és szóltam hozzá egy pár jó szót. Abban a pillanatban, amikor felültem a fogathajtóra, éreztem, hogy a verseny enyém kell, hogy legyen! Jó zenét választottam ki, a ló is megfogadta a tanácsaimat, így szerencsére én futottam a leggyorsabb kört.

fogathajtas_nagy_224_20091209164308_668.jpg

Mága Zoltán hegedűművész és Lázár Zoltán verseny közben (fotó:Kanyó Béla)

-    Mennyi felkészülés előzte meg ezt a remek eredményt?
-    Mindössze háromszor edzettem a verseny előtt. Többet szerettem volna, de sajnos nem volt rá időm. Viszont nagyon jók voltak a mesterek! Szeretném ez úton is megköszönni a Lázár testvéreknek! Ami meglepő volt, hogy Zolival nem is gyakoroltam, és a sorsoláson őt húzták ki mellém, tehát vele indultam a versenyen. Megfogadtam az instrukcióikat, és azt a technikát alkalmaztam, amit megtanultam. De összefüggött mindez a zenével is. Ugyanúgy koncentráltam minden lépésre, mint a zenében minden egyes hangra, hogy ne legyen hamis. Itt arra kellett odafigyelnem, hogy nehogy hibázzak, vagy lenyomjak egy bóját.

Az Újévi Koncert beharangozója
-    Mennyire tetszett meg ez alapján Önnek a sportág? A későbbiekben is fogatra pattan esetleg?
-    Nem hiszem, hogy folytatni fogom a versenyzést. Ez egy jó hobbi volt, és a családomnak nagyon nagy örömet okoztam vele. Jól esett a közönség bíztatása, ovációja is, hiszen állva tapsoltak az arénában. Az érdekesség, hogy a tiszteletkörben már hintóval vittek körbe, és hegedültem is a magyar közönségnek. Persze megfordult a fejemben, hogy akár az Újévi koncertem is veszélybe kerülhetett volna, hiszen ha leesek, akkor nagy valószínűséggel meghiúsul a nagyszabású rendezvény. A felkészültségnek hála nem így történt, de az emberek is motiváltak, hiszen több ezer levél érkezett arra a felhívásra, hogy kit szeretnének látni a sztárok közül a versenyen. Nekik sem akartam csalódást okozni azzal, hogy esetleg nem vállalom.

MCOnet-Kovács Tünde