Hírek - 100 Templomi koncert

Mága Zoltán soroksári koncertjén újabb híd épült a vallások között

Mága Zoltán soroksári koncertjén újabb híd épült a vallások között


Soroksáron a Fatimai Szűzanya Tiszteletére Épült Szent István Király Plébániatemplomban tartották meg Mága Zoltán jótékonysági missziójának, a 100 templomi koncertsorozatnak 70. állomását. Még leírni is szívet melengető érzés: 70 koncert a segíteni akarásért! Mennyi szépség, mennyi jóság rejtőzik e szám mögött, elmondani sem lehet…

A helyszín igazán különleges volt, hiszen a 2002-ben elkészült, a Fatimai Szűzanya Tiszteletére Épült Szent István Király Plébániatemplom tetején Európa legnagyobb, 6 méteres Szűz Mária szobra található színarannyal bevonva. Egy ilyen szent helyen a zene fenséges dallamai még nagyobb erővel hatják át az emberi lelket.

A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat céljai között szerepel az egyházak támogatása is. A mostani koncert igazi különlegessége, hogy katolikus templomban rendezték meg, de az egész bevételt egy református templom felépítésére adták át. Ezzel egy újabb híd épült a vallások között is, hiszen Isten háza a templom, ahová bárki bemehet, Isten háza mindenkié felekezeti hovatartozásra tekintet nélkül. Itt egyek lehetünk, mi emberek – ismét!

 

Nem ez volt az első példa az egyházak összefogására Mága Zoltán templomi koncertjeinek köszönhetően. Edelényben a 2010-es nagy árvíz következtében a görög katolikus templomot elöntötte a víz, felújításra szorult. Helyreállításáért a római katolikus templomban adott jótékonysági koncertet a hegedűművész, a bevételt pedig Kocsis Fülöp görög katolikus püspöknek adta át.

Egy másik igazán megható példa a vallások közötti hidak épülésére ez évben a Dohány utcai Zsinagógában, több mint háromezer ember előtt megtartott nagyszabású előadás volt. A koncert fővédnökségét közösen vállalta el Erdő Péter bíboros úr a Magyar Katolikus Egyház vezetője és prof. Dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.


 

„Csodálatos érzés, hogy a 100 templomi jótékonysági koncertsorozatunkkal segíthetünk az embereknek, örömet okozunk, mosolyt fakasztunk az elkeseredett arcokon, békét hozunk a szívekbe, s hidakat tudunk építeni a vallások és a különböző hitű emberek között. Ez a mi hitvallásunk, ez a mi küldetésünk és missziónk! Hiszen e nélkül igen ritka lenne, hogy a zsinagógába térjen be egy katolikus hívő imádkozni, s a református templomban sem találkozhatunk más vallású emberekkel. Mi összehozzuk a különböző vallású embereket, s megszűnnek a határok a lelkek között, senki nem nézi azt, hogy a másik embertársa melyik hit szerint él, milyen templomban van, csak a fenséges boldogság árad a szívekben a zene dallamára, s boldogan adakoznak embertársaik megsegítésére.” – mondta Mága Zoltán.


A soroksári koncerten igazi zenekedvelő közönség gyűlt össze, a műsor után sok-sok ráadás következett. A nézősereg állva, meghatott tekintettel, kitárt szívekkel tapsolt, fogták egymás kezét, könnyeztek, eggyé váltak lélekben. S a végén nagy örömmel adakoztak, a jótékonysági koncert teljes bevételét a református templom felépítésére ajánlották fel a szervezők.„Megígértem a lelkész úrnak, hogy jövőre újabb jótékonysági koncertet adunk a templom építéséért, Isten házához további „köveket” szeretnénk még tenni!” - tette hozzá a hegedűművész.