Hírek - 100 Templomi koncert

Mottóm, hogy hidakat építsünk a béke, a szeretet és a tolerancia jegyében – interjú Mága Zoltánnal

Mottóm, hogy hidakat építsünk a béke, a szeretet és a tolerancia jegyében – interjú Mága Zoltánnal
Közép-Európa egyik legszebb katolikus templomában, a Kalocsai Főszékesegyházban került megrendezésre a 100 templomi koncert sorozat 36. állomása május 12-én.  Erről kérdeztük Mága Zoltán világhírű hegedűvirtuózt.
- Milyen élmény volt Kalocsán fellépni?
- Igazán felemelő  érzés volt számomra, hogy ilyen gyönyörű szép, meghitt templomban játszhattam. Nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy zsúfolásig megtelt, több mint ezer ember jött el a jótékonysági estre, és amikor beléptem, felálltak a tiszteletemre. A koncert után beszéltem Fülöp Ernő esperes úrral, aki megköszönte játékunkat, és elmondta, hogy élete egyik legszebb klasszikus koncertjét adtuk a Kalocsai Főszékesegyházban. Szívből gratulált és máskor is visszavárnak bennünket.

Apáczai Könyvkiadó vezetője, Esztergályos Jenő

A jótékonysági koncert szervezője és támogatója az Apáczai Könyvkiadó vezetője, Esztergályos Jenő volt

- Ki tette lehetővé, hogy ide is eljusson a 100 Templomi Koncert missziója?
- A jótékonysági koncert szervezője és támogatója az Apáczai Könyvkiadó volt. Szeretnék külön köszönetet mondani Esztergályos Jenőnek, az Apáczai Kiadó igazgatójának, hogy a 100 templomi koncert sorozat főtámogatója. Az Apáczai Könyvkiadó 20 éves jubileuma alkalmából egy vándordíjat hozott létre, és egy pályázatot hirdetett meg. A vándordíj az egyik hegedűm, melyhez negyed millió Ft-ot is felajánlottam. Minden iskola pályázhat rá, ahol zenei tevékenységet folytatnak. Az első pályázatot a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Oktatási Intézmény nyerte el. A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére itt került sor a Kalocsai Székesegyházban. A mesterhegedűre ezentúl minden évben lehet pályázni.

A koncertet a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Oktatási Intézmény gyermekkórusa nyitotta meg

A koncertet a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Oktatási Intézmény gyermekkórusa nyitotta meg

- Milyen repertoárral készült a koncertre?
- Az alábbi műveket játszottuk a Kalocsai Székesegyházban:

1. Schubert: Ave Maria
2. Vivaldi: Négy évszak - Tél
3. Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen. 3. tétel
4. Wolf Péter - Ave Maria (Pándi Piroska)
5. Puccini - Tosca imája (Pándi Piroska)
6. Bach-Gounod: Ave Maria
7. Massenet: Thais meditáció
8. Albinoni: Adagio
9. Bach: Solo Sonata - Partita II Sarabanda
10. Bach: Solo Sonata - Adagio
11. Mozart: G-moll szimfónia
12. John Williams: Schindler listája
13. Verdi –Trubadúr – Leonóra áriája (Pándi Piroska)
14. Verdi – Végzet hatalma – Leonóra áriája (Pándi Piroska)
15. Erkel: Hazám, hazám

A koncertet a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Oktatási Intézmény gyermekkórusa nyitotta meg, ezt követően Leányfalusi Vilmos karnagy úr, egyházmegyei főigazgató szólaltatta meg az orgonát. J. S. Bach csodálatos d-moll toccata és fuga című művével elvarázsolta közönségét, számunkra pedig nagy megtiszteltetés volt, hogy játékával hozzájárult a jótékonysági koncert sikeréhez.

Mága Zoltán Közép-Európa egyik legszebb katolikus templomában, a Kalocsai Főszékesegyházban

Mága Zoltán Közép-Európa egyik legszebb katolikus templomában, a Kalocsai Főszékesegyházban

A katolikus templomokban mindig nagy szigorral tartják számon, hogy milyen műveket adhatunk elő. Kalocsán különösen oda kellett figyelni, hogy milyen repertoárt játszunk, hogy az egyháznak is elfogadható legyen. Minden esetben próbáljuk tiszteletben tartani az egyház kérését, de néha nagyon nehéz a dolgom. A jótékonysági sorozatom mottója, hogy minden réteget megszólítsunk, és hidakat építsünk a béke, a szeretet és a tolerancia jegyében. A közönség soraiban ültek gyermekek, gimnazisták, középkorúak, és persze idős nénik-bácsik. A koncert végén nem igazán lehetett volna eljátszani Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám hazámat, de a szívem azt diktálta, hogy tegyem meg. Hála istennek jól döntöttem, hiszen fantasztikus nagy siker volt. Később többen odajöttek hozzám, és sírva köszönték meg, hogy eljátszottam a Hazám hazámat. Ennél nagyobb köszönet egy művésznek nem kell. Az est vendég előadója volt Pándi Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, aki szintén hatalmas sikert aratott.

 Pándi Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese

Az est vendég előadója volt Pándi Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese volt

- Az esemény kapcsán milyen karitatív megmozdulásokra került sor?
- A jótékonysági koncertre nem érkeztünk üres kézzel, 10 millió Ft értékű  gyógyszerrel támogattuk a kalocsai és a bajai kórházat. Az esperes úr megköszönte az adományt, melyre elmondása szerint nagy szüksége van a kórházaknak a további fennmaradáshoz. Továbbá a helyszínen árusított CD-k és DVD-k bevételét felajánlottuk az egyháznak, mellyel hátrányos helyzetben élő gyermekek táborozásához járultunk hozzá.


MCOnet-Kovács Tünde