Hírek - 100 Templomi koncert

Olaszliszkán Szögi Lajos tanár úr emlékére játszott Mága Zoltán!

Olaszliszkán Szögi Lajos tanár úr emlékére játszott Mága Zoltán!
Szeptember 29-én, a 100 Templomi Jótékonysági koncertsorozat 53. állomásán - csendültek fel a hegedű húrjai az olaszliszkai Református Templomban.

Tegnap, szeptember 29-én Olaszliszkán - a 100 Templomi Jótékonysági koncertsorozat 53. állomásán - csendültek fel Mága Zoltán hegedűjének húrjai a Református Templomban.

Újabb kiemelkedő koncerten lett gazdagabb sok-sok ember a zene csodájával Mága Zoltán világhírű hegedűművészünk előadásában. Tegnap, szeptember 29-én Olaszliszkán - a 100 Templomi Jótékonysági koncertsorozat 53. állomásán - csendültek fel a hegedű húrjai a Református Templomban. Soha ennyi ember nem jött el egy kisebb településen Mága Zoltán hegedű virtuóz előadására. 2009-ben, a 100 Templomi Jótékonysági Koncertsorozat nyitó előadásán, a Szent István Bazilikában Szögi Lajosra emlékezett Mága Zoltán, s a koncert bevételének egy részét felajánlotta emlékének és családja megsegítésére. Az özvegy zokogva köszönte meg a nemes kezdeményezést. Most ismét Szögi Lajosra emlékeztek...

Mága Zoltánt mély tisztelettel és szeretettel fogadták már az érkezésekor. Sokan nemfértek be a templomba, álltak

Tegnap, szeptember 29-én Olaszliszkán - a 100 Templomi Jótékonysági koncertsorozat 53. állomásán - csendültek fel a hegedű húrjai a Református Templomban.

a karzaton, álltak kint az utcán is, onnan hallgatták a csodát, ott álltak némán, fejet hajtva, könnyes szemmel. Szűnni nem akaró vastaps töltötte be Isten házát a csodás dallamok nyomán! Az emberek minden zeneszám után felálltak, könnyeztek, mások sírtak, s ajándékokkal kedveskedtek Mága Zoltánnak. Az eredetileg 50 percre tervezett koncert 3 órássá bővült a folytonos ráadások miatt!

Mága Zoltán az Ave Mariát adta elő Szögi Lajos tanár úr emlékére a koncert megnyitásaként, rá emlékezett, az ő tiszteletére játszott... Fél millió forint gyűlt össze a jótékonysági, templomi koncerten, de Mága Zoltán szíve ismét azt diktálta, hogy még saját maga is járuljon hozzá a templom felújításához, így felajánlotta a 2011. januárjában induló amerikai koncertsorozat egy állomásának bevételét. Nagyon sok ember sajnos nem engedheti meg magának anyagilag, hogy felutazzon Budapestre a hegedűművész koncertjére, s élőben hallgathassa ezt a csodálatos muzsikát, ezért Mága Zoltán ismét boldogan adott: az olaszliszkai nyugdíjasok 100 db tiszteletjegyet kaptak a Budapesti Újévi Koncertre. A nyugdíjasok könnyekig meghatódtak ennyi emberség és jóság láttán!

Mága Zoltán az Ave Mariát adta elő Szögi Lajos tanár úr emlékére a koncert megnyitásaként, rá emlékezett, az ő tiszteletére játszott...

Egeresi Gábor református lelkész tisztelete és hálája jeléül elhalmozta csodálatos „Hungarikumok"-kal Mága Zoltán hegedű virtuózt, még egy Tokaji Aszút is adott ajándékba neki. Felidézte Szinetár Miklós tanár úr meghatottságtól megilletődött szavait, amelyek Mága Zoltán első albuma megjelenése után, 2000-ben hangzottak el, s azóta már híressé váltak: „Van egy kifejezés, amit manapság gyakran használnak: „Hungarikum". Ilyen Hungarikum a Tokaji Aszú, és ilyen Hungarikum Mága Zoltán." A tiszteletes úr csodálatának adott hangot, hogy senki nem gondolta volna, hogy egy ilyen gyönyörű, tiszta lelkű ember, egy világhírű hegedűművész az ő kis településükre elmegy, ekkora koncertet ad, s személyesen találkozhatnak vele, láthatják, hallhatják mennyei hegedűjátékát! Ez maga volt a csoda számukra!

A koncert után a görög katolikus templom vezetője, a római katolikus templom tiszteletese meghívta egy díszvacsorára Mága Zoltánt, ami egyben borkóstoló volt.

A koncert után a görög katolikus templom vezetője, a római katolikus templom tiszteletese meghívta egy díszvacsorára Mága Zoltánt, ami egyben borkóstoló volt. Hihetetlen szeretettel fogadták, a falu vezetősége is részt vett a meghitt eseményen. Nem volt hiány finomabbnál finomabb ételekben, muzeális borokban.

Egeresi Gábor református lelkész így tudta szavakba önteni érzéseit: „Végtelenül boldogok voltunk, hogy Mága Zoltán művész úr elfogadta a meghívásunkat. Telt ház volt és hatalmas érdeklődés! Csodálatos estét töltött együtt - igazán, a szó legnemesebb értelmében együtt - a település és környék lakossága. Végre megenyhültek az érzések, a szívek a tragédia óta, s most először éreztem, hogy igazán közösség lettünk ismét. Ezt mind Mága Zoltánnak köszönhetjük! S köszönjük a sok-sok adományt, amivel segíti templomunkat és híveinket!"

Az emberek minden zeneszám után felálltak, könnyeztek, mások sírtak, s ajándékokkal kedveskedtek Mága Zoltánnak.

 

Az emberek minden zeneszám után felálltak, könnyeztek, mások sírtak, s ajándékokkal kedveskedtek Mága Zoltánnak.

 

Egeresi Gábor református lelkész így tudta szavakba önteni érzéseit: „Végtelenül boldogok voltunk, hogy Mága Zoltán művész úr elfogadta a meghívásunkat. Telt ház volt és hatalmas érdeklődés!

Egeresi Gábor református lelkész így tudta szavakba önteni érzéseit: „Végtelenül boldogok voltunk, hogy Mága Zoltán művész úr elfogadta a meghívásunkat. Telt ház volt és hatalmas érdeklődés!"

 

-dr.Safárik Gabriella-