Hírek - 100 Templomi koncert

Örkényben egy halálos beteg kislányért zenélt Mága Zoltán

Örkényben egy halálos beteg kislányért zenélt Mága Zoltán
A 100 templomi koncert sorozat 45. állomásán Örkénybe látogatott Mága Zoltán. A koncert hátteréről a főszervezőt,  Lusták Istvánt kérdeztük.
- Nem először szervezett már Örkényben rendezvényt, ráadásul a jótékonyság sem áll távol Öntől. Milyen esemény köthető még a nevéhez?
- Több ilyen eseményt is szerveztem és szervezek 10 éve a feleségemmel együtt, többek között kispályás futballmeccset, jótékonysági gálaműsorokat, többnyire erdélyi vagy délvidéki magyar iskolák javára, és egyéb karitatív célokra. Az egyik leglátványosabb talán az volt, amikor régi kapcsolataimat és ismeretségemet felhasználva megszerveztem egy karácsonyi teremfoci tornát, amikor is Örkény csapata a Színészválogatottal, a Magyar Televízió csapatával, valamint világ- és olimpiai bajnokokból álló csapattal lépett egy pályára, a befolyó összeget például egy leukémiás kisfiúnak ajánlottuk fel. Szeretnék a magyarságba lelket önteni és elhitetni velük azt, hogy nem húzunk szét, mint ahogy azt el akarják velünk hitetni. Össze kell fogni és önzetlenül tennünk kell egymásért, segíteni azon, aki rászorul. Egyébként hatan létrehoztuk az Örkényi Szent István Alapítványt is, amelynek az a célja, hogy a településen élő gyerekeket segítse hasonló rendezvények által.

Mága Zoltán

Örkényben egy halálos beteg kislányért zenélt Mága Zoltán

- Mága Zoltánnal való ismeretsége milyen régre nyúlik vissza?
- Több mint 20 évvel ezelőtt Szinetár Miklósnak volt egy műsora, aminek Mága Show volt a címe. Ennek a műsornak az egyik felvételén ismerkedtem meg vele. Utána sokáig nem találkoztunk, de az egyik 100 Templomi Koncertjére elmentem, akkor már azzal a céllal, hogy meghívjam magunkhoz Örkénybe.

- Hogyan jutott arra az elhatározásra, hogy Mága Zoltán koncertet szeretne szervezni Örkényben?
- A 2.Budapesti Újévi Koncertre a feleségem vett jegyet, de akkor személyes okok miatt mégsem tudtunk elmenni a fellépésére. Ez a feleségemet hetekig bántotta, s végül arra gondoltam, hogy elhívom az örkényi templomba a hegedűműnészt. Beszéltünk telefonon és találkoztunk az említett 100 Templomi Koncerten is, ahol ő áldását adta az ötletre. Ráadásul lemondott a fellépési díjról, és a zenészek is baráti áron vállalták a koncertet.

Örkény

Zsúfolásig megtelt az örkényi katolikus templom, az emberek állva tapsoltak

- Mi volt a meghívás apropója?
- Egy sajnálatos esemény történt tavasszal Örkényben. Egy nagycsaládos anyuka ugyanis rosszul lett a városközpontban, és mint kiderült azért, mert több napja nem jutott már ételhez. Ekkor elhatároztam, hogy a koncert bevételét azoknak a nagycsaládosoknak fogom felajánlani, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Az idő múlásával viszont a tudomásomra jutott, hogy él Örkényen egy leukémiás kislány, Tihany Ágika, akinek az édesapja 4 évvel ezelőtt hasonló betegségben hunyt el, édesanyjával és 2 lánytestvérével hihetetlenül nehéz körülmények között élnek. Úgy éreztem, egy élet megmentése fontosabb, ezért inkább neki címeztük a koncertet, hogy megvalósulhasson a csontvelőátültetése.

Lusták István főszervező és Mága Zoltán

Lusták István főszervező és Mága Zoltán hegedűművész

- Hogyan sikerült maga a koncert?
- A szervezésben az Örkényi Szent István Alapítvány tagjai nyújtottak nagy segítséget, és a médián keresztül sikerült egy kis hírverést is csinálni neki. Zsúfolásig megtelt a templom, körülbelül 400 fő volt jelen, holott ülőhely ennél jóval kevesebb van. Euforikus hangulat uralkodott a koncert alatt, a közönségre olyan mély hatást gyakorolt Mága Zoltán emberi, zenei nagysága, kisugárzása, hogy nem egy szemet láttam nedvesen... Hihetetlenül megható és magával ragadó volt az a műsor, amit a hegedűművész összeállított. Az emberek arcán láttuk, és mondták is, hogy egy életre szóló élménnyel ajándékoztuk meg őket. Ami szintén meghatott mindenkit, hogy Mága Zoltán a helyszínen a közönség előtt még ajánlott fel pénz a kislánynak. A többi felajánlással együtt végül 792 ezer forint gyűlt össze, amelyet át is utaltunk a kislánynak, hogy minél hamarabb a gyógyulására tudják fordítani.


MCOnet-Kovács Tünde