Hírek - 100 Templomi koncert

Pintér Sándor belügyminiszter volt a fővédnöke ''A Nemzet összefogása az árvízkárosultakért'' című jótékonysági koncertnek

Pintér Sándor belügyminiszter volt a fővédnöke ''A Nemzet összefogása az árvízkárosultakért'' című jótékonysági koncertnek
A Nemzet összefogásaként 2010. június 23-án, szerdán este a Deák téri Evangélikus templomban megrendezésre kerülő jótékonysági koncerten több mint 15 millió forint gyűlt össze, ebből 3 millió forint készpénz, a többit adomány formájában ajánlották fel az árvízkárosultak részére - mesélte Mága Zoltán hegedűművész a koncert után.
- Hogy sikerült a  "A Nemzet összefogása az árvízkárosultakért" címmel meghirdetett rendezvény?
- Hál'Istennek azt mondhatom, hogy nagyon jól sikerült, ezt az is bizonyította, hogy teltház volt. Az  Evangélikus templom zsúfolásig megtelt, egy ülőhely sem maradt a koncert idejére. Nagyon jó érzés töltött el, amikor beléptem a templomba, az emberek állva, tapsolva fogadtak. A családommal érkeztem egyébként, ők is el szerettek volna jönni és hozzájárulni az árvízkárosultak megsegítéséhez.

20100623_1008_fuszek_gabor_490_20100624193919_239.Az  Evangélikus templom zsúfolásig megtelt, egy ülőhely sem maradt a koncert idejére.

Az  Evangélikus templom zsúfolásig megtelt, egy ülőhely sem maradt a koncert idejére

Amikor elkezdődött a műsor, megmutatkozott milyen lelkes közönséghez volt szerencsénk. Vastapssal hálálták meg a muzsikát, és több dal után is állva tapsoltak. Az emberek a három órás koncert végére sem fáradtak el, vissza-visszatapsoltak bennünket. Művésztársaim odajöttek hozzám, és meghatódva mondták, hogy életük legszebb koncertjén vannak túl, és nagyon hálásak, hogy  itt lehettek. Az est folyamán egyébként a művészek jártak körbe a közönség között, és kosárba gyűjtötték az adományokat. A jótékonysági koncerthez hozzájárult: Frankó Tünde, Pándy Piroska és Csonka Zsuzsanna a Magyar Állami Operaház magánénekesnői, Kalocsai Zsuzsa az Operettszínház primadonnája, Gál Laura operaénekesnő, Boncsér Gergely a Magyar Állami Operaház magánénekese, Vadász Zsolt az Operettszínház művésze, Ádok Zoli a Madách Színház művésze és Fodor Zsóka színművésznő. Közreműködött a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Szená-Torok Kórusa.

Mága Zoltán

Mága Zoltán hegedűművész és a többi fellépő művész

- Mennyi adomány gyűlt össze, és pontosan mire fordítják?
- Több mint 15 millió forint gyűlt össze, ebből 3 millió forint készpénz, a többit adomány formájában ajánlották fel az árvízkárosultak részére. Elárvereztem a korábban már bemutatott mesterhegedűmet, amelyet Rácz Pál hangszerkészítő mestertől kaptam. Ezt a hegedűt Zelenka Pál, a KMGY Zrt. tulajdonosa vásárolta meg 1 millió forintért. Ezt a pénzt felajánlottam 5 árvíz sújtotta településnek: Szendrőládnak, Abaújszántónak, Edelénynek, Felsőzsolcának és Boldvának. Ezeknek a településeknek a polgármesterei és képviselői részt vettek a koncerten, ott adtam át nekik az oklevelet, valamint megkértem őket, hogy mindenhol az iskola kapja a pénzt. Azt szeretném ugyanis, ha iskolakezdésnél azokat a gyerekeket segítenék, akiknek az árvíz megnehezítette, vagy lehetetlenné tette a beiskolázását. A fennmaradó több mint 2 millió forintot – melyből 1 millió forintot a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara nevében Birtalan Géza a Vagyonvédelmi Kamara Pest megyei elnöke ajánlott fel - az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, Lehel László vehette át a koncerten, aki felügyelni fogja az összeg szétosztását. Volt még egy nagy felajánlás ezen az estén. Esztergályos Jenő, az Apáczai Könyvkiadó tulajdonosa megígérte azt, hogy Magyarországon az árvíz sújtotta településen minden iskolás korú gyermeknek ingyen fogja eljuttatni a tankönyveket, ami szintén több millió forint értékű adomány.

Esztergályos Jenő, az Apáczai Könyvkiadó tulajdonosa

Esztergályos Jenő, az Apáczai Könyvkiadó tulajdonosa nagylelkű felajánlást tett


- A továbbiakban hogyan segíti a bajbajutott településeket?
- Amikor először jártam Szendrőládon, több mint ezer ember várt, és odarohantak hozzám a gyerekek, átkaroltak, és azt kérdezték: "Bácsi, hozott nekünk cipőt?" Ránéztem a gyerekek lábára és azt láttam, hogy egyikük mezítláb, a többi lyukas vagy szakadt cipőben volt. Akkor megígértem, hogy egyetlen egy gyermek sem fog lyukas cipőben iskolába menni! Ezért viszünk majd nekik még cipőket, ruhákat, talán még iskolatáskákat is, hogy szeptemberben tisztán tudjanak beülni az iskolapadba.
Abaújszántón július 2-án lesz jótékonysági koncert, bízom benne, hogy a nagymértékben hozzájárulhatunk majd az árvízkárosultak sorsának enyhítéséhez. Edelényben július 4-én a Római Katolikus templom ad otthont a jótékonysági koncertnek, ahol az est teljes bevételét a Görög Katolikus templom felújítására fordítják. Ezzel a cselekedettel úgy gondolom, hogy méltán építhetünk hidat a vallások között. Remélem, hogy a többi településen is tudunk majd jótékonysági koncertet szervezni.

Mága Zoltán

Elárverezték Mága Zoltán mesterhegedűjét, amelyet Rácz Pál hangszerkészítő mestertől kapott

- A jótékonysági koncert sikere kiknek köszönhető?
- Szívből köszönöm Pintér Sándor belügyminiszter úrnak, hogy fővédnökségével pártfogásba vette a jótékonysági koncertünket, és kifejezte elismerését, tiszteletét a munkánk iránt. Köszönöm Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrnak is, aki szintén jókívánságait fejezte ki a jótékonysági koncert sorozat kapcsán. Köszönöm Gáncs Péter püspök úrnak, hogy Isten igéjét hirdette az egybegyűlteknek. Szeretnék továbbá köszönetet mondani a Magyarországon élő jóérzésű embereknek, mindenkinek, aki ellátogatott a koncertre, valamint minden olyan embernek és művésznek, akik segítettek az árvízkárosultakon, ezzel is támogatva a kormány munkáját.

Pintér Sándor belügyminiszter úr

Pintér Sándor belügyminiszter úr levele Mága Zoltánnak

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr levele Mága Zoltánnak

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr levele Mága Zoltánnak


Fotó: Fuszek Gábor

MCOnet-Kovács Tünde