Hírek - Mága Zoltán

Polgárőröknek koncertezett Mága Zoltán

Polgárőröknek koncertezett Mága Zoltán


Több ezer polgárőr előtt adott koncertet Mága Zoltán hegedűművész   Jászberényben, az országos polgárőrnapon. Az eseményen részt vett a belügyminiszter és a rendőrség legfelsőbb vezetése is, így a hegedűvirtuóz játékával ismét elkápráztatta a rendvédelemben dolgozó vezetőket, így köszönve a köz-, jog-, és vagyonbiztonság területé végzett áldozatos munkájukat.

Polgárőröknek koncertezett Mága Zoltán


- Milyen a kapcsolata a polgárőrséggel?


- Mondhatni, nagyon szoros kapcsolatban állok az ország legnagyobb szervezetének számító polgárőrséggel. Úgy is mint művész, mint tiszteletbeli rendőr és egyszerű magyar állampolgár. Én rendkívül nagy tiszteletben tartom a polgárőrség munkáját, akik önzetlenül, saját szabadidejüket felhasználva évente sok millió munkaórában segítik a rendőrök munkáját, őrzik a közbiztonságot, óvják gyermekinket, javainkat.

Nem is csodálkozhatunk azon, hogy a polgárőrség munkája mára a közrend fenntartásában, a bűnmegelőzésben nélkülözhetetlenné vált. Mindezt szorgalmas munkájukkal, becsületükkel, önzetlenségükkel vívták ki az elmúlt két évtized alatt. Az Országos Polgárőr Szövetség mára a legnagyobb létszámú, a legtöbb szervezetet tömörítő szövetséggé vált. Büszkék lehetünk rájuk, és ők is joggal lehetnek büszkék magukra, újonnan kapott egyenruhájukra. Nem csodálom, hogy az Országgyűlés, a Kormány és a Belügyminisztérium is minden támogatást magad számukra, hogy mára önálló törvény védi, biztosítja jogaikat, lehetőségeiket és munkájukat. Megjegyzem, az elmúlt két évtizedben sokan próbáltak rátelepedni a polgárőrségre, kihasználni őket, maguk mellé állítani százezernyi tagjaikat, milliós szimpatizánsaikat, besározni nevüket, eredményeiket, de ők függetlenek, szabadok, és nagybetűs Emberek tudtak maradni a - mondhatjuk - egy félig hivatásos rendszerükben, és megvédték becsületüket.


- Ön olyan nagy szavakat használ, mintha elfogult lenne a polgárőrökkel szemben...


Büszke vagyok arra, hogy ennek a rendszernek, még ha parányi mértékben is, de részese lehetek. Megtisztelő és felemelő érzés számomra ma is, hogy ott lehettem a polgárőrség fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott központi ünnepségen a Syma Sport és Rendezvényközpontban, és Tállai András önkormányzati államtitkárral és dr. Bakondi György altábornaggyal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójával, valamint dr. Balogh János ezredessel, az ORFK Készenléti Rendőrség parancsnokával együtt vehettem a polgárőrség legmagasabb, Kopácsi Sándor-díját dr. Túrós András elnöktől.

 

Én művész vagyok, ahogy tudok, a magam módján segítek, így ezért hálámat és köszönetemet kifejezve a megtiszteltetéséért, a központi ünnepséget követően különleges műsorral szórakoztathattam a polgárőrség tagjait. A közönség soraiban a rendőrség jelenlegi és korábbi vezetőit, valamint Pintér Sándor belügyminisztert, dr. Polt Péter legfőbb ügyészt, dr. Boross Péter volt miniszterelnököt, Warvasovszky Tihamért, az Állami Számvevőszék alelnökét, dr. Kocsis Mátét, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét, a korábbi országos és budapesti rendőrfőkapitányokat, és Habsburg Györgyöt, a Magyar Vöröskereszt elnökét is köszönthettem.


- Mivel készült az idei polgárőr napra?


A klasszikus darabok mellett virtuóz remekműveket is játszottunk a jászberényi rendezvényen, de természetesen különleges feldolgozásban népdalok is megszólaltak hegedűmön. Mindez kiváló hegedűművész hölgyek társaságában, akik nemcsak csinosak és szépek, hanem Zeneakadémiát végzett hegedűművészek is.


Megjegyzem, Jászberényben már több alkalommal adtam koncertet. Mindig nagy örömmel tértem vissza szeretett megyém városába. Két évvel ezelőtt, a 100 templomi koncert sorozatom 51. állomásának a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Főtemplom adott helyet, ahol zsúfolásig megtelt a templom, és sok százan a parkban, kivetítőn és hangszórókon követték a koncert eseményeit. A jászberényiek, hogy kifejezzék felém hálájukat, a Lehel kürt valósághű másolatával ajándékoztak meg, amelyet az Összefogás Jászberényért Egyesület vezetője, Baráth László adott át számomra. Az ajándékot, Lehel kürtjét ma is irodámban őrzöm, az egyik legbecsesebb ajándék, amit a közönségemtől kaptam. Gyakran kezembe veszem, és nézegetem, elmerengek az akkori koncerten, történelmük nagy és legendás pillanatain. A polgárőrnapon újra örömet és szeretetet adhattam  rajongóimnak, és a népzene népszerűsítéséért útjára indult Hegedűvarázs címet viselő újabb 100 állomásos misszióm során is többször visszatérhetek majd Szolnok megyébe, és annak gyönyörű szép városába, Jászberénybe.

 

A koncert után örömmel nyugtázhattuk, hogy Mága Zoltán, mint mindig, betartva szavát, ígéretét, fergeteges előadással kápráztatta el az országos ünnepségen megjelent polgárőröket és családtagjaikat, akik hatalmas vastapssal köszönték meg a művésznek a csodás pillanatokat. A hegedűművész produkciójával kívánta megköszönni a mintegy 90 ezer polgárőrnek, hogy a nap 24 órájában védik, őrzik javainkat, óvják gyermekeinket, segítik a rendőrök munkáját.