Hírek - Mága Zoltán

Püspöki áldás Mága Zoltán missziójára

Püspöki áldás Mága Zoltán missziójára


Századik születésnapját ünnepelte a kerepesi Szent Anna katolikus templom és ez alkalomból ünnepi körmenetet és misét tartottak a pest megyei településen, majd Mága Zoltán másfél órás koncertjével zárult a rendezvény. A templomban az egyház elöljárói, a püspök és az esperesek együtt ünnepelték és tapsolták a több száz hívővel a Szeretet hegedűsét, aki elvitte Isten házába Hegedűvarázs címet viselő misszióját, és jótékonysági akciójával segítette a templom felújítását. Cserháti Ferenc, a világ magyarságának püspöke megáldotta Mága Zoltán misszióját.

Püspöki áldás Mága Zoltán missziójára


A kerepesi szecessziós stílusjegyekkel épült templomot 1910-ben kezdték építeni, és 1912. október 13-án Szent Anna tiszteletére szentelték fel. A katolikus templom tornya a felvidéki, pártázatos reneszánsz formákat idézi. Korábban is volt templom a faluban. A középkori épület az egykori földvár helyén állt, de többszöri javítás után a XX. század elején lebontották.

 

A most száz éves templom felszentelése nagy ünnep volt a kisváros és a hívek életében. Az ünnepi mise és körmenet után az egyházi elöljárók és a kerepesi, valamint a környező településekről érkezett emberek mindegyike állva tapsolva fogadta Mága Zoltánt és a hegedűművész hölgyeket, amikor koncertjük kezdésekor beléptek Isten házába. A hegedűvarázs, amely a magyar zeni kultúrát népszerűsítő misszió 15. állomása volt, egybe forrt a már teljesített 100 jótékonysági templomi koncertsorozattal, hiszen újra Isten házában, és karitatív, jótékony céllal zendült fel a világhírű művész hegedűje. Mint megjegyezte, felemelő érzés volt ismét Isten közelében játszania, és újra azt az áradó szeretetet és melegséget érezte, mint előző 100 missziós állomása, valamint a Hegedűvarázs egyházi szervezésű rendezvényei alatt.

 

Püspöki áldás Mága Zoltán missziójára

 

A másfél órás koncerttel és adományokkal a templom felújítását akarta a művész az egyházközösség vezetésével együtt támogatni, így jelentős összeggel tudták segíteni a katolikus közösséget. A templom zsúfoltságig megtelt nézőkkel, sokan pedig a templomkertből sátrak alatt, állva figyelték és hallgatták a művész csodás hegedűjátékát.

 

A hegedűművész apró ajándékokkal, CD és DVD lemezeivel ajándékozta meg a templomban összegyűlt gyermekeket, időseket. A Művész az est során külön köszönetet mondott mecénásának, Urbán Miklósnak, aki maga is rendszeresen támogatja a hátrányos helyzetű embereket, betegeket, és tehetséges gyerekeket. Mága Zoltán a Szeretet hegedűse című könyvét ajándékozta Cserháti Ferencnek, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökének, akit Erdő Péter bíboros öt évvel ezelőtt a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával bízott meg.

 

Püspöki áldás Mága Zoltán missziójára

 

A világ magyarságának püspöke, aki az elmúlt években bejárta a világ több országát és földrészét, keresve, és gondozva a magyar közösségeket, elmondta, hogy eddig bárhol járt, Amerikától Ausztráliáig, mindenütt hallotta Mága Zoltán nevét, mert külföldön, az idegenbe szakadt honfitársaink, magyarok között rendkívül nagy népszerűségnek örved, és karitatív tevékenységei miatt rendkívül megbecsült embernek tartják. Cserháti Ferenc az alkalmat megragadva arra kérte a művészt, hogy segítse küldetését, hogy más országok és földrészek magyar egyházközösségeiben, templomaiban is szólaltassa meg hegedűjét, terjessze a magyar kultúrát és azt a felebaráti szeretetet, amelyet az elmúlt évtizedben hirdetett a különféle vallású és társadalmi csoportú emberek között.

 

Püspöki áldás Mága Zoltán missziójára

 

A jótékonysági koncert után az esperesek, az utazó püspök és a plébános egy közös vacsorára invitálta a hegedűművészt és a művészeket, és az esetebéd közben a világban élő magyarokról, a mélyszegénység felszámolásának lehetőségeiről és a hitélet fontosságáról beszélgettek. A mélyen vallásos hegedűmész megköszönve a Hegedűvarázs missziójára kapott püspöki áldást, elmondta, hogy folytatni szeretné templomi jótékonysági sorozatát, mert az elmúlt egy évben továbbra is nagyon sok felkérést, segítségkérő levelet kap, és abban bízik, a 100 templomi koncertsorozathoz hasonló összefogással ismét nagyobb mértékben tudna segíteni a szegényeken, a bajbajutott honfitársain.

 

A Hegedűvarázs Kerepes után újra a határon túl élő magyarok településein folytatódik, és ezúttal Felvidéken, Rimaszombat (Szlovákia) Városi Művelődési Központjában zeng Mága Zoltán hegedűje, és népszerűsíti a magyar zeneszerzők remekműveit a Budapesti Operettszínház kiváló művészei és a Primarius Kamarazenekar segítségével.