Hírek - 100 Templomi koncert

Százszorosan is bizonyított a Szeretet Hegedűse

Százszorosan is bizonyított a Szeretet Hegedűse

Hegedűművészetének és jótékonysági akcióinak minden eddigi rekordját megdöntötte a 100 templomi koncertsorozatának vasárnap esti záróeseményén Mága Zoltán, a Szeretet Hegedűse, aki soha eddig még nem látott tömeg előtt játszott a Szent István téren, a Bazilika előtt.
A Szent István Bazilika előtt összegyűlt több mint tízezer ember felállva tapsolta a Guinnes rekordba is bekerült jótékonysági koncertsorozatot megálmodó művészt, aki az elmúlt két év alatt több mint 100 millió forintot gyűjtött össze koncertsorozata alatt. A székesegyházakban, katolikus, református és evangélikus templomokban, zsinagógákban rendezett eseményeken gyűjtöttek az árvíz és a vörösiszap miatti pusztítás során földönfutóvá váltaknak, beteg gyermekeknek, kórházaknak, szegényeknek, nagycsaládosoknak, hősi halott rendőrök, katonák hozzátartozóinak, de megszólalt a hegedűje a munkahelyteremtésért és a társadalmi békéért is.
Az összefogás  és a jótékonyság jegyében szervezet koncertsorozatról Mága Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott: Száz nap, száz helyszín, száz és százezer új remény. Száz erős kapocs erősítette meg azt a hidat, amelyet két évvel ezelőtt, éppen innen, a Szent István Bazilikából indulva Erdő Péter bíboros úr áldásával kezdtünk el együtt ácsolni. Lélekhidakkal kötöttünk össze országokat, nemzeteket, társadalmi csoportokat, embereket, s ezen a hídon bizony százezernyi igaz ember kelt át, és tett tanúbizonyságot emberségből, az igaz felebaráti szeretetből. 

Hozzátette: közös összefogásunk példa lett egész Európa és a Világ országai számára, mert megmutattuk: a pusztító árvizek, természeti és ipari katasztrófák miatt pillanatok alatt földönfutóvá vált emberek kinyújtott kezét megfogjuk, és nem engedjük el. Segítettünk az értünk hősi halottá vált bajtársakon, betegségből felépülni vágyóknak, az őket segítő kórházaknak, szegényeknek, időseknek, a jövő generációjának, hogy együtt, közösen, egy szép és erős országot tudjunk építeni.  

 

A világhírű  hegedűművész a 100 templomi koncertsorozatát úgy álmodta meg,hogy az egy olyan nagyszabású rendezvénysorozat lesz, amely méltó módon jelenik meg országszerte és határon túl is, Isten házában. Mága Zoltán küldetését teljesítette. Jótékonysági sorozata bekerült a Guinnes rekordok könyvébe és az erről szóló diplomát a koncert alatt át is adta Sebestyén István, a magyarországi Guiness rekordok regisztrátora.

A hatalmas vastapsot megszakítva, könnyivel küszködő Mága Zoltán azt mondta: az elmúlt két évben annyi szeretetet kapott, amely élete végéig elkíséri és feltölti. „Az igazi erőt az évtizedeken át becsületes munkában megrepedezett kezek szorítása, a megfáradt, rácos arcok mosolygása, a kisgyermekek igaz és felhőtlen kacaja adta, és boldog vagyok ma is, hiszen újra a szeretet jegyében jöttünk össze” – fogalmazott a művész.

 

Utalva arra, hogy az elmúlt évtizedben a most zárult koncertsorozata mellett számtalan karitatív eseményeket, egyéni jótékonykodási akciókat tartott, Magyarország hírnevét öregbítette a határon túl és  állami vezetők, királyok, világsztárok társaságában, azt kérte az emberektől: „ha tehetik, segítsenek, akinek pedig segítségre van szüksége, kérjen, hiszen mi egy nagy család vagyunk, kötelességünk segíteni társainkon”. A záró koncerten több mint másfél millió forintot gyűjtöttek össze a Szent István Bazilika plébániájának, a szolnoki gyermekkórháznak, valamint az olaszliszkai református templom felújítására.

 

A mintegy három órás, 100. jubileumi záróeseményen a művész bejelentette: még az idén népzenei turnét indít 100 népdal – 100 koncert címmel nagy kincsünket, a magyar népzene megismertetéséért szimfonikus zenekari és népi hangszerek kíséretében. A hamarosan induló koncertsorozatot színházakban, sportcsarnokokban  és művelődési házakban rendezi.
Örömmel tudatta azt is: októberben elindul a Nemzet televízióján, a Duna TV-n új exkluzív zenei showműsora, amely kéthetente két órában jelentkezik majd, és több millió ember kísérheti figyelemmel színes produkcióit idehaza és a világ országaiban.

A bazilika előtti koncerten a fellépők között olyan neves művészek voltak, mint Zsédenyi Adrienn és Tóth Vera énekesnő, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Galambos Lajos trombitaművész, Kiss B. Atilla operaénekes, Ádok Zoli énekes-színész, Frankó Tünde operaénekesnő, Pándy Piroska operaénekesnő, Mahó Andrea énekesnő, valamint Nyári Edit és Nyári Alíz. A sztárvendégek mellett fellépett a világhírű hegedűművész két gyermeke is, Mága Zolika és Mága Jennifer.
A Pintér Sándor belügyminiszter fővédnöksége alatt tartott, az elmúlt évtized legnagyobb koncertsorozatának záróeseményét megtisztelte jelenlétével Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a kormány és a főváros vezetésének képviselői, a kerületi rendőrkapitányok, valamint közéleti személyiségek.
A koncertről készült képgaléria megtekinthető itt.