Hírek - Mága Zoltán

Székelyföldre ért a Hegedűvarázs

Székelyföldre ért a HegedűvarázsSzékelyföldre ért a Hegedűvarázs

Az elmúlt években és hónapokban tartott 100 templomi koncertsorozat és más karitatív gálaműsor után a Hegedűvarázzsal tért vissza Erdélybe Mága Zoltán művésztársaival, hogy a magyar zenei kultúra népszerűsítése mellett a hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket támogassa Székelyföldön, és fejet hajtson az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A zsúfoltságig megtelt sepsiszentgyörgyi és uzoni templomokban eggyé forrt a magyarság, a kereszténység, a kultúraápolás és a jótékonykodás, egyszerre dobbant a szív nemzetünkért és hazánkért, a szegénységben élő embertársainkért.

Mága Zoltán mindig örömmel és tiszta szívvel tér vissza Székelyföldre, mert szívén viseli az igaz magyar emberek sorsát, akiktől olyan szeretet kap, amelyre a királyi paloták szalonjaiban, báltermeiben sem volt példa. A művész már többször elmondta, nagyon tiszteli az erdélyi magyar embereket, mert ők a történelmi Magyarország területén is hűen őrzik a magyar hagyományokat, a nyelvet, a népzenét, a kultúrát. Tavasszal egy hat állomásos koncertsorozatot tartott Erdélyben, akkor közel tízezer magyart varázsolt el csodálatos hegedűjátékával az egy hetes koncertkörútja alatt a határon túli nagyvárosok színháztermeiben és kultúrpalotáiban.

Nem csak a 100 templomi koncert keretein belül, hanem más karitatív tevékenysége során is segítséget, támogatást nyújtott az erdélyi magyarságnak, így templomok, közösségi terek kaphattak új arcot, települések élvezhették a szeretete és a jótékonykodása példamutató erejét.

Székelyföldre ért a Hegedűvarázs


A Hegedűvarázs címet viselő újabb 100 állomásos misszió Sepsiszentgyörgyön folytatódott, így Felvidék után már Erdélyben is felcsendülhettek a hegedűművész jóvoltából a legszebb és legismertebb magyar zeneszerzők által komponált dallamok. A hegedűmész legutóbbi, Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című, immár platinalemezes CD-jéről is felcsendültek a legnépszerűbb dallamok, és a népdalok mellett természetesen a Székely Himnusz is megszólalt egyedi, különleges feldolgozásban.

Mága Zoltán immár ötödik alkalommal adott koncertet Sepsiszentgyörgyön, ezúttal a Krisztus Király Templomban gyűltek össze rajongói, hogy hallhassák csodás hegedűjátékát, és a jótékonysági jelleggel meghirdetett rendezvényen a tehetséges, de hátrányos helyzetben élő magyar gyermekeket segítsék. A hegedűművész egyre több felkérést kap jótékonysági koncertekre, templomban rendezendő karitatív műsorokra, ezért úgy érzi, bizonyos mértékben folytatnia kell a már teljesített 100 templomi jótékonysági sorozatát. „Ahogy tudom, teljesítem, nem mondok nemet, mert számomra nagyon jó érzés olyan embereknek adni, akik azt megérdemlik, és rászorulnak" - mondta a Székelyfölön is rendkívül nagy népszerűségnek örvendő művész, aki az elmúlt években már több alkalommal tartott karitatív akciókat jótékonysági koncertjei mellett.

Székelyföldre ért a Hegedűvarázs


A másfél órásra tervezett sepsiszentgyörgyi koncert végül három órásra sikeredett, és a szünet utáni műsorrészben szinte minden szám után állva tapsolt a közönség. Híres magyar zeneszerzők virtuóz darabjait hallva könny szökött a határon túl élő magyarok szemébe, és zsebkendőjét kereste a tizenéves fiatal szüleivel és nagyszüleivel együtt.

sz4_20121008180249_90.jpg


Már az erdélyi városba érkezve is megkülönböztetett tisztelet és figyelem kísérte a hegedűművészt. Az utcán sétálgatva megállították a rajongók, hogy egy-egy aláírást, közös fotót kérjenek tőle. Legutóbb, amikor tavasszal tartott koncertsorozatot, Sepsiszentgyörgyön, a turné utolsó állomásán egy székely fafaragó művésztől 13 kopjafát kapott ajándékba, amelyekre az aradi vértanúk nevei voltak felírva. A kopjafát ma is egyik becses emlékeként őrzi irodájában, hogy emlékezzen a székelyek szeretetére, és a magyar nép történelmének fontosságára.

Mága Zoltán a zsúfoltságig megtelt templomban ígértet tett arra, hogy még a Hegedűvarázs gálaest-sorozat keretében visszatér az általa kedvelt erdélyi településre. Sepsiszentgyörgy után Uzonban folytatódik a gálaműsor, amely már a 13. állomás lesz a nyáron indult 100 állomásos missziónak.