Hírek - 100 Templomi koncert

Szeretet, együttérzés és segítő kéz - Mága Zoltán 50. jubileumi templomi koncertjén!

Szeretet, együttérzés és segítő kéz - Mága Zoltán 50. jubileumi templomi koncertjén!
Csodálatos és felemelő zenei estet, templomi koncertet élhettek át azok, akik szeptember 16-án este láthatták Mága Zoltán világhírű hegedűművész 50. jubileumi koncertjét a Szent István Bazilikában.

Tokody Ilona, Frankó Tünde, Pándy Piroska, Mahó Andrea, Galambos Lajos, Muskát András és Boncsér Gergely művészete mélyen érintett meg minden hallgatót

Csodálatos és felemelő zenei estet, templomi koncertet élhettek át azok, akik szeptember 16-án este láthatták Mága Zoltán világhírű hegedűművész 50. jubileumi koncertjét a Szent István Bazilikában. Ismét sok jó érzésű, igaz szívű ember gyűlt azért össze, hogy segíthessen olyan embertársain, akik a gyász mélységes fájdalmát hordozzák szívükben. A világ szinte minden részéből özönlöttek a vendégek a jótékonysági koncertre. Sajnos sokan nem is fértek be a Szent István Bazilikába, kint álltak.

Így három ezer ember élte át a csodát, amit ez az előadás jelentett a szíveknek. Többen képviselték az Amerikai Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát, Európa több országát: Szlovákiát, Németországot, Olaszországot, Erdélyt, Angliát...Több ezer ember - fiatalok, idősek, rendőrök és civilek - tapsolt állva, meghatott lélekkel és könnyes szemekkel Mága Zoltánnak és sztárvendégeinek csütörtök este a Szent István Bazilikában, a hegedűművész ugyanis 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának 50. jubileumi állomásához érkezett, A zene most értük is szólt, a szolgálat-teljesítés közben hősi halált halt, Radovic Dusán rendőrfőhadnagynak és családjának, valamint az augusztus 23-i afganisztáni támadásban hősi halált halt magyar katonának, Pappné Ábrahám Judit hadnagynak és családjának, valamint a támadásban életveszélyesen megsérült, és a budapesti Honvédkórházban elhunyt Kolozsvári György hadnagynak és családjának.

 

Tarlós István Budapest főpolgármester jelöltje

Tarlós István Budapest főpolgármester jelöltje, a jótékonysági koncert fővédnöke

felkarolta Mága Zoltán nemes kezdeményezését, mélyen átérezte a segítő szándékot, az igazi alázatot a nemzeti összefogásban. Tarlós úr képviseli hazánkban a zenei kultúrát, erősíteni akarja az együttérzést az emberekben. Szívügyének tekinti a belföldi fegyveres erők és a külföldön szolgáló védelmi erők különleges fontosságát és jelentőségét, hiszen ők azért kockáztatják naponta az életüket, hogy minden magyar ember biztonságban és békében élhessen.

 

Dr. Hatala József Országos Rendőrfőkapitány is megosztotta gondolatait és érzéseit az összegyűltekkel. Jó lenne, ha a jövőben nem történne hasonló tragikus esemény, senkinek nem kellene a legdrágább kincsét, az életét adnia. Közösen mindent el fogunk követni ezért. Mága Zoltán világhírű hegedűművészünk 50. jubileumi, jótékonysági templomi koncertjén díszvendégként jelen meg még számos politikusunk és közéleti személyiségünk a tiszteletadás és együttérzés jegyében, jelenlétükkel hozzájárultak a rendezvény emelkedettségéhez. Jelen volt Dr. Tóth Tamás Budapesti Rendőrfőkapitány, Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész, Fodor Lajos közigazgatási államtitkár, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

 

Tarlós István Budapest főpolgármester jelöltje átadja az emlékezés virágait Radovic Dusán özvegyének.

A megjelent politikusok, közjogi méltóságok, művészek, vendégek és Mága Zoltán világhírű hegedűművészünk tisztelgett Radovic Dusán, a hősi halált halt rendőrfőhadnagy és az afganisztáni támadásban életüket vesztett katonák, Pappné Ábrahám Judit és Kolozsvári György emléke előtt. A szívek megteltek szeretettel és együttérzéssel. Az adomány nemcsak pénzt - anyagi segítséget - jelentett az elhunytak hozzátartozóinak, hanem alázatot az emberi élet értékessége előtt és gondoskodást, sok-sok törődést, hogy érezzék, nincsenek egyedül, sok ezer ember „fogja a kezüket", igyekszik enyhíteni bánatukat, veszteségüket. Csak ilyen nemes szándékkal szabad segíteni! Csak tiszta szívből jöhet egy ilyen adomány!

 

Mága Zoltán világhírű hegedűművészünk 50. jubileumi, templomi jótékonysági koncertje a Szent István Bazilikában!

A jótékonysági templomi koncerten számos hatalmas tehetségünket hallhattuk, a legtöbben könnyes szemmel nézték végig az előadást, a művészek játékát. Tokody Ilona, Frankó Tünde, Pándy Piroska, Mahó Andrea, Galambos Lajos, Muskát András és Boncsér Gergely művészete mélyen érintett meg minden hallgatót, s felcsendültek Bach, Erkel, Schubert, Beethoven, Puccini, Albinoni, Verdi, Vivaldi, Kodály egyházi és klasszikus művei...Igazi, fenséges pillanatok!

 

Mága Zoltán hegedűművészünk hófehér hegedűje is árverésre került. Zelenka Pál, a KMGY elnök-vezérigazgatója vásárolta meg 1 millió forintért.

A tehetség Isten adománya és Isten ajándéka, s az olyan emberek „bánnak" méltóan ezzel az ajándékkal, akik művészetüket az emberiség, a nemzet szolgálatába állítják. Ők közvetítenek a végtelen csoda és az emberi szenvedés között. Ők a nagykövetek! Ők hoznak megkönnyebbülést és enyhülést a lelkekbe. Olyan békességet, ami közvetlenül Isten országából való...Ezt mindenki mélyen átéli, aki részt vett már hasonló koncerten. A templom szentsége, a hely szelleme és a zene csodája - egy másik valóság! Ahogy felcsendülnek az első akkordok - minden átváltozik...

 

„Az árvíz sem faji sem vallási alapon nem válogatott, így a jótékonykodás sem tesz különbséget emberek között. A tragédiák felhívják minden törvénytisztelő állampolgár figyelmét a rend őreinek, védelmezőinek kiemelt tiszteletére és védelmére. Ehhez nem elegendő pusztán a Büntető törvénykönyv szigorítása, ehhez kellünk mi is, akiket védenek, akár az életük árán is. Ez a koncert kegyelet-teljes tisztelgés Dusán előtt és mindazon rendőrök előtt, akik védelmünkért az életüket adták. Tisztelgés azok előtt, akik nap, mint nap vállalják akár az életveszélyt is hivatali kötelességükön felül ..." - mondta Mága Zoltán hegedűművész, aki az 50. jótékonysági koncerten összegyűlt adományát - több mint másfél millió forintot -, Radovic Dusán rendőrfőhadnagy családjának ajánlotta fel.

 

Mága Zoltán eddigi jótékonysági koncertjeinek állomásai között szerepelt többek az Egri Bazilika, a Szolnoki Belvárosi Katolikus Templom, a Szegedi Dóm, a Debreceni és Nyíregyházi Nagytemplom, a Kalocsai Székesegyház és a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom...

Mága Zoltán eddigi jótékonysági koncertjeinek állomásai között szerepelt többek az Egri Bazilika, a Szolnoki Belvárosi Katolikus Templom, a Szegedi Dóm, a Debreceni és Nyíregyházi Nagytemplom, a Kalocsai Székesegyház és a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom, a csodálatos előadások során közel 100 millió forint értékű adományt sikerült átnyújtania a bajba jutott magyar honfitársak megsegítésére. Radovic Dusán rendőrhadnagy özvegye zokogott ennyi jóindulat és segíteni akarás láttán, amikor átadták neki a több mint másfél millió forintot. Mága Zoltán hegedűművészünk hófehér hegedűje is árverésre került. Zelenka Pál, a KMGY elnök-vezérigazgatója vásárolta meg 1 millió forintért.

 

„Karitatív célra szántuk, de ebben a helyzetben a szívem ezt súgta a templom oltára előtt, hogy ezt kell tennem...oda kell adnom a hegedűmet! Sok hegedűm mentette már meg gyermekek életét, családok sorsát, mindenapjait tette ismét elviselhetővé, kórházak gyógyító munkáját segítette... Az ebből befolyt egymillió forintot pedig az afganisztáni támadásban elhunyt Pappné Ábrahám Judit és Kolozsvári György családjainak ajánlom fel, melyet Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter úrral közösen hamarosan átadunk a családoknak..."- vallotta be meghatottan Mága Zoltán.

 

A magyar ember számára a hegedű hangja mindig boldogság és könny egyszerre. Különleges hang...felemel az égig és a szív szinte ki akar ugrani a helyéből, oly mélységig érinti meg a lelket. Ilyenkor minden leáll, minden más elcsendesül, a világ is „lábujjhegyen" jár kívül...Sír a hegedű, akkor is „sír", amikor éppen pattogó és örömteli dalt játszik. „Sírva vígad a magyar..." Olyan jellemző érzések és szavak erre a nemzetre. S ez a csoda most a templomi koncerten a Szent István Bazilikában is megtörtént.

 

2009 augusztusában indult útjára Mága Zoltán egyedülálló kezdeményezése az összefogás jegyében. A hegedűművész célja, hogy a 100 templomi koncertsorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson nagyon sok hátrányos helyzetű embernek...

2009 augusztusában indult útjára Mága Zoltán egyedülálló kezdeményezése az összefogás jegyében. A hegedűművész célja, hogy a 100 templomi koncertsorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson nagyon sok hátrányos helyzetű embernek, nagycsaládosnak, beteg gyermeknek, kórházaknak, ifjú tehetségeknek, iskoláknak és szép korúaknak egyaránt. A jótékonysági koncertsorozat a Bazilikából indult, s 50. alkalommal ide is tért vissza, akár egy gyönyörű, hófehér madár, aki végre hazatalál, s meghozza békét és szeretetet.

 

Az 50. jubileumi jótékonysági koncert után gondolkodjunk el...Mit jelent az adomány, mit jelent az adományozás? Miét érez, aki adhat és ad? Mit érez, akinek a bajban, a nehézségekben, a „nincs"-ben valaki megfogja a kezét, valaki a segítségére siet? S tudja, hogy nincs többé egyedül ezen a világon! Tudja, hogy számíthat ránk, mert vele vagyunk lélekben, s vele vagyunk megfogható anyagi javakkal is. Az adomány lélek, szív és szeretet nélkül egy puszta eszköz, egy tárgy, amit nem nemesít meg a szándék, az érzés. Az adomány, amit szívből és szeretetből adnak, az felemel és újra fényessé teszi az egész világot, megnyitja a lelket a másik ember felé. Ezzel eggyé kovácsolja ...összeköti az embereket! A szív hídja az emberek között...Így válunk igazi nemzetté és igazi közösséggé. S ebben rejlik az a hatalmas erő, amit nemzetnek hívnak. A legszebb értelmében, a legnemesebb valóságában! Kérjük a Jó Istent, hogy ezt adja meg a magyar népnek...a magyar embereknek.

 

-dr.Safárik Gabriella-


Tekintsék meg a kapcsolódó, csodálatos képgalériát a jótékonysági koncertről!