Hírek - Mága Zoltán

Szombaton indul az erdélyi koncertsorozat

Szombaton indul az erdélyi koncertsorozat


Nagyszabású, fergeteges koncertkörútba kezd jövő szombattól Mága Zoltán hegedűművész, hogy az erdélyi magyarok számára is elvigye a tőle megszokott exkluzív, varázslatos és pompás showműsorát.

 

A világhírű hegedűművész már nem először jár Székelyföldön, hiszen legutóbb a tavaly augusztusban zárult 100 templomi jótékonysági koncertkörútján Erdélyország több nagyvárosában is tartott fellépést. A helyenként több ezer fős közönséget, mint minden egyes fellépése alkalmával, elvarázsolta és feledhetetlen, boldog órákat szerzett az elcsatolt, magyar lakta településeken élőknek.

 

Mága Zoltán április 21-én kezdi körútját Szatmárnémetiben. A tőle megszokott színvonalas produkciók mellett, igazi kuriózumnak számító produkciókkal is készül és minden egyes városban külön-külön meglepetéseket is tartogat az ottani rajongói, közönsége számára. A nagy virtuóz darabok mellett szerepet kap a komolyzene, így Bach, Mozart, Vivaldi, Sarasate, Liszt, Kodály, Bartók, Erkel, Strauss, Brahms legnépszerűbb művei, valamint az operett és a musical, a jazz és a pop irányágai is szerepelnek.

 

A hegedűművész legutóbbi, Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című, immár platinalemezes CD-jéről is felcsendülnek a legnépszerűbb dallamok és a népdalok mellett természetesen a Székely Himnusz is megszólal majd egyedi, különleges feldolgozásban.

 

Mága Zoltán örömmel és tiszta szívvel tér vissza Székelyföldre, mert szívén viseli a magyar emberek sorsát, akiktől olyan szeretet kap, amelyre a királyi paloták szalonjaiban, báltermeiben sem volt példa. A művész, az Erélyben élő embereket tekinti a magyar kultúra őrzőinek, mert ők más állampolgárként még ma is hűen ápolják a magyar hagyományokat, nyelvet, népzenét, kultúrát és élik az igazi, történelmi Magyarországot. Mindezért örömmel tölti el, hogy egyre többen veszik fel újra a kettős állampolgárságot, így az emberek jelzik kötődésüket, szeretetüket anyaországuk felé, és a kormány is mindent megtesz annak érdekében, hogy támogatást, segítséget nyújtson határainkon túl élő honfitársainknak.

 

Nem csak a 100 templomi koncert keretein belül, hanem más karitatív tevékenysége során is segítséget, támogatást nyújtott az erdélyi magyarságnak, így templomok, közösségi terek kaphattak új arcot, települések élvezhették a szeretete és a jótékonykodása példamutató erejét.

 

A hegedűművész fiatal kora ellenére hatalmas rajongó táborral rendelkezik, a gyermekektől az idős generációig idehaza, az elcsatolt országrészekben, de még a tengerentúlon is. Művészetével, emberi cselekedeteivel a gyermekeknek példát mutat, az időseknek örömet ad. Számtalan jótékonysági, karitatív tevékenysége mellett kiemelt figyelmet fordít a tehetséges, hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztésére, tanulmányik támogatására, ezért tervei között szerepel egy tehetséggondozó központ létrehozása. Népszerűségét és társadalmi elismertségét latba vetve minden jó ügy mellett kiáll, segít közösségeken, intézményeken, embereken. Legutóbb a Fogadj örökbe egy macit! kampányárverésen közel hárommillió forinttal támogatta a fogyatékkal élők munkahely-teremtési programját, hozzájárulva így a kormány ezen irányú törekvésének megvalósításához.

 

A szegény körülmények közül származó művész tervei között szerepel az is, hogy egy nagyszabású, hosszú távú programon keresztül a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtése mellett olyan tartós munkahelyek létrehozásáért lobbizzon, amely a biztos egzisztencia megteremtésének alapját biztosíthatja az embereknek, hozzájárulva így a társadalmi béke megteremtéséhez, az országunkat is sújtó gazdasági válság leküzdéséhez.

 

Mága Zoltán számtalan színvonalas produkciója, karitatív tevékenysége, a 100 templomi koncert sikere hatására több állami és civil elismerése, kitüntetése mellet rajongói több százezer szavazatával decemberben elnyerte a magyar Oscar-díjnak számító Prima Primissima Közönségdíját, és hamarosan átveheti a Hűség a hazáért Nagykeresztet, amelyet a magyar zenei kultúra terjesztéséért érdemelt ki.

 

Mága Zoltán hegedűművésszel április 21-én Szatmárnémetiben, 22-én Marosvásárhelyen, 23-án Kolozsváron, 24-én Nagyváradon, 25-én Brassóban és 26-án Sepsiszentgyörgyön találkozhatnak a rajongók, zenekedvelők.