Hírek - Mága Zoltán

Tízezren ünnepelték az államalapítást Mága Zoltánnal Mosonmagyaróváron

Tízezren ünnepelték az államalapítást Mága Zoltánnal MosonmagyaróváronÁllamalapító Szent István királyunk ünnepe alkalmából Mosonmagyaróváron több mint tízezer ember gyűlt össze, hogy együtt ünnepelje ezer éves történelmünket, és részese legyen a magyar zenei kultúrát népszerűsítő Hegedűvarázs című száz állomásos gálaest-sorozat által tapasztalható összefogásnak. A városban élők állítása szerint a Szent István király úton még soha nem gyűlt össze ennyi ember, akik hosszan zúgó vastapssal, többször állva követelték az újabb és újabb ráadásszámokat a világhírű hegedűművésztől. Mága Zoltánnak is különleges volt a Szent István napi rendezvény, mert szabadtéren még nem hallgatta síri csendben egyszerre ennyi ember virtuóz szólószámait, majd többször felállva, vastapssal köszönték meg az életre szóló, különleges produkciót.

Tízezren ünnepelték az államalapítást Mága Zoltánnal Mosonmagyaróváron

A Győr-Moson-Sopron megyei városban három napon át zajló Szent István napok keretében megrendezésre került gálaest volt az ünnepi hosszú hétvége fő szenzációja, ezért sokan érkeztek a környező falvakból, városokból, de országhatárainkon kívülről is, hogy láthassák Mága Zoltánt és művésztársait. Több százan jöttek át Ausztriából és Szlovákiából, Németországból, de a közönség soraiban ültek olyanok is, akik Francia-, és Olaszországból érkeztek, míg a legmesszebbről érkezett vendég Ausztráliából, Sydneyből érkezett Mosonmagyaróvárra. A hagyományokhoz híven Mága Zoltán a legfiatalabb és a legidősebb vendégével együtt a távoli földrészről érkezett hölgyet a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország CD-jével ajándékozta meg.

 

A hegedűművész már több éve tudatosan szervez koncertet, gálaestet a nemzeti ünnep alkalmából azért, hogy közösen emlékezzen államalapító királyunkra. Tavaly a Szent István-bazilika előtti téren tartott több mint két órás koncertet, amely egyben a 100 templomi koncertsorozat jubileumi záróeseménye volt. Akkor több mint tízezernyi ember hallgatta a hegedűművészt és a szólistákat a bazilika lépcsőjére felállított színpadról.

 

A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat 2009-ben szintén Szent István ünnepéhez kapcsolódva indult útjára az ország legszebb és második legnagyobb templomából, a budapesti bazilikából.

 

Tízezren ünnepelték az államalapítást Mága Zoltánnal Mosonmagyaróváron

 

A majdnem három órás mosonmagyaróvári ünnepi gálaest Brahms V. Magyar táncával kezdődött, majd Mága Zoltán a Primarius Szimfonikus Zenekar kíséretében eljátszotta a Himnuszt állami ünnepünk, és a XXX. Londoni Nyári Olimpián becsülettel helyt állt, pontot, érmeket, ezzel hazánknak dicsőséget és hírnevet szerezett sportolóink tiszteletére.


A hegedűművész még az olimpikonjainkat szállító Aranygép hazaérkezését megelőzően ígéretet tett arra, hogy a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért indult Hegedűvarázs című koncertjén az Ő tiszteletükre fogja eljátszani a gálaest kezdetén a magyar Himnuszt, a záráskor pedig a Radetzky-indulót. Mint mindig, ígéretét most is betartotta, amelyet a közönség hatalmas tapssal fogadott, majd együtt kiáltották: „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

 

A hegedűművész köszöntőjében azt mondta, Szent István király olyan állam alapjait rakta le több, mint ezer évvel ezelőtt, amelyet követni tudtunk, intelmeit betartva őriztük, és ápoltuk értékeinket, kultúránkat, kincseinket, ezért a Hegedűvarázs című missziójával szeretné elősegíteni, hogy újabb ezer esztendőn át ápolják és védjék nemzeti örökségünket, amely az egyetemes világkultúra szerves része, a zeneművészet alapja. Mint fogalmazott, mindenkinek áldozatot kell hoznia a jövőnk, gyermekeink örökségének megmentése érdekében, ezért nem csak Magyarországon, határainkon kívüli magyarlakta településeken, hanem a világ számos országában is szeretné népszerűsíteni a magyar zeneszerzők műveit, megismertetni és bemutatni népdalainkat, opera és operett szerzeményeinket, amelyeket a világ nagyobb színpadain is nagy sikerrel játszanak.

 

Tízezren ünnepelték az államalapítást Mága Zoltánnal Mosonmagyaróváron

 

Hatalmas tapssal fogadta a tízezres mosonmagyaróvári közönség Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet, hogy a kormány kiemelten fogja támogatni a magyar zenei kultúrát, ezen belül is a Hegedűvarázs című missziót, így Mága Zoltánnak lehetősége nyílna arra, hogy a Primarius Szimfonikus Zenekar állandó művészeivel a legnagyobb koncerttermekben, színházakban és rendezvényeken népszerűsíthetnék a magyar kultúrát. Tekintettel a gazdasági válságra a legnagyobb, világhírű művészeknek és sztároknak is nagyon nehéz megtölteniük egy-egy sportcsarnokot, színházat, a kultúrára pedig áldozni kell, ahhoz, hogy méltó módon tudjuk ápolni és őrizni nemzeti kincsünket.

 

Tízezren ünnepelték az államalapítást Mága Zoltánnal Mosonmagyaróváron

 

Mága Zoltánnak, a Szeretet hegedűsének rendezvényein egyre többen vesznek részt. Az állami ünnep alkalmából tartott ingyenes szabadtéri rendezvényen már megháromszorozódott a kezdeti néhány ezer fős közönsége. A kilencedik állomásra közel 50 ezer embert tudott személyesen megszólítani és elérni, amely a száz állomásos misszió félidejéig akár a félmilliót is elérheti. Ez tekintettel a közelgő választásokra, akár komoly politikai erőt is képviselhetne, ha nem csak pusztán művészetről, hagyományápolásról, örökségvédelemről lenne szó.

A Hegedűvarázs pedig tovább folytatódik a Budapesti Operettszínház legkiválóbb művészeivel és művészbarátaival, hogy a 100 templomi koncertsorozathoz hasonlóan sikerrel teljesítsék az újabb száz állomásos missziót.