Hírek - Mága Zoltán

Világszínvonalú gálaesttel és újabb Guinness-rekorddal köszöntötték az új évet Mága Zoltán és sztárvendégei

Világszínvonalú gálaesttel és újabb Guinness-rekorddal köszöntötték az új évet Mága Zoltán és sztárvendégei
A világ bármely színpada megirigyelhette volna azt a világszínvonalú, a Las Vegas-i show-műsorokra is rápirító gálaestet, amellyel Mága Zoltán hegedűművész 13 ezer emberrel koccintva köszöntötte Magyarország legnagyobb művészei és sztárjai társaságában az idei esztendőt a Papp László Budapest SportArénában.

Világszínvonalú gálaesttel és újabb Guinness-rekorddal köszöntötte az új évet Mága Zoltán és sztárvendégei

Bár a világ számos országában százezrek, sőt milliók ünnepeltek egyszerre szilveszter éjjelén az utcákon, hogy köszöntsék az új évet, az viszonyt bizonyos, hogy az év első estéjén Európa kicsiny országában, Budapesten nem csak a Kárpát-medence, hanem Európa egyik legkiemelkedőbb újév köszöntő gálaestjét tartották. Mága Zoltán hegedűművész január elsején este már ötödik alkalommal töltötte meg zsúfolásiga a Papp László Budapest SportArénát, és a jubileumi rendezvény alkalmából Magyarországon még soha nem látott és tapasztalt látványvilággal és produkciókkal, mintegy ötszáz fellépő művésszel szórakoztatta a Budapesti Újévi Koncert 13 ezer fős ünneplő közönségét.

 

Az ország legszínvonalasabb újévköszöntő rendezvényének híre az elmúlt években a televízió-közvetítések, élménybeszámolók során eljutott a világ legtávolabbi pontjaira is. Idén is nagyon sokan érkeztek távoli országokból, kontinensekről, Ausztráliából, Kínából, az amerikai kontinensről és Távol-keletről, vagy Izraelből - kizárólag a gálaest miatt. Nagyon sokan szerették volna megtapasztalni a varázst, a csodát, amely Mága Zoltán gálaestjein már megszokottá vált, ezért már karácsonyi ünnepek előtt az összes jegyet felvásárolták az érdeklődők, és még az ezernyi pótszékekre való belépőt is elkapkodták. Több ezer ember szeretett volna még jegyet vásárolni a két ünnep közötti napokban, de számukra már csak a televízió-közvetítés, vagy a következő, 2014-es koncert nyújthat vigaszt. Bár az év utolsó és első napján egyre többen szerveztek évbúcsúztató vagy újévköszöntő rendezvényeket, a Szeretet hegedűsének népszerűsége úgy látszik továbbra is töretlen. A legtöbben most is úgy gondolták, hogy a különleges díszletek és látványvilág között, a legnagyobb művészek társaságában akarják eltölteni 2013 első estéjét.

 

Világszínvonalú gálaesttel és újabb Guinness-rekorddal köszöntötte az új évet Mága Zoltán és sztárvendégei

 

Mága Zoltán most vendégségbe hívta közönségét. Mindenki ajándékcsomagként kapott egy, az elmúlt négy újévi koncertre visszatekintő prospektust, apró meglepetést, egy kis üveg bort, valamint egy-egy Mozart-csokoládét. A Királyok hegedűse a Budapesti Újévi Koncertjét a nagy múltú Bécsi Újévi Koncert alapján álmodta meg Magyarországra, és a Mozart-csokoládéval is próbált tisztelegni az osztrák fővárosban élt és alkotott, a világ legnagyobb zeneszerzőjének munkássága előtt.

 

A világhírű magyar hegedűművész az elmúlt években tartott sok száz jótékonysági koncertjével és különböző célokkal életre hívott karitatív rendezvényeivel, misszióival mindig azt hirdette, hogy hidakat szeretne építeni emberek, társadalmi csoportok, országrészek között. A már teljesített 100 templomi koncertsorozata, az idén nyáron útjára indított, a magyar zenei kultúrát népszerűsítő Hegedűvarázs gálaest-sorozat valódi lélekhidakat épített emberek között, hiszen sem vallási, származási, vagy társadalmi rang nem tett különbséget a közönség tagjai között. Lelkesen, önfeledten tapsolták Mága Zoltán hegedűjátékát és művésztársai produkcióját katolikus és református templomokban, zsinagógákban, székesegyházakban, színházakban, művelődési házakban, szabadtéri rendezvényeken. Így történt ez az újévi gálaesten is.

 

Világszínvonalú gálaesttel és újabb Guinness-rekorddal köszöntötte az új évet Mága Zoltán és sztárvendégei

 

A mostani újévi koncertje is hidakat épített, hiszen a legszegényebb településekről meghívott hátrányos helyzetű gyermekek, szép korúak, tanárok, gyermekorvosok, vállalkozók, tehetős és befolyásos emberek, politikusok, közéleti szereplők, egyházi vezetők ültek egymás mellett, és olyan produkciókat is láthattak, amelyre soha nem volt példa Magyarországon. A nemzeti összetartozás és az integráció, a kölcsönös, felebaráti szeretet jegyében egy színpadon szerepeltek olyan művészek, előadók, akik eddig soha nem léptek, léphettek fel közösen.

 

Már a művészek bevonulása is igazi ünnep volt. Ezúttal nem hintón érkeztek a színpadra a vendégek, hanem a Rákóczi-induló hangjaira a közönség soraiból, kezükben egy szál virággal vonultak fel a színpadra, és a rózsát menet közben szétosztották a nézők között. A gálaest két műsorvezetője, Erős Antónia és Csonka András köszöntötte a vendégeket, majd Pablo Sarasate: Cigánymelódiáját játszotta el Mága Zoltán és a 70 főre bővített Primarius Szimfonikus Zenekar. A Vivaldi négy évszak: Tavasz című tételében hegedűn játszó, repülő Angyalok, különleges fény és hangtechnika, látványvilág ölelte át a produkciót.

 

Mága Zoltán, a gálaest házigazdája és rendezője ünnepi köszöntőjében elsősorban közönségének mondott köszönetet. Rendhagyó módon Ő tapsolta meg lelkes közönségét, mert az elmúlt években töretlenül támogatták, segítették, ott voltak vele, hogy teljesíteni tudja 100 templomi jótékonysági koncertsorozatát, amellyel segíteni tudtak bajba került honfitársainkon, közösségeken. Külön köszönetet mondott rajongóinak, tisztelőinek azért, mert több mint 450 ezer szavazattal juttatták hozzá a magyar Oscar-díjnak számító Prima Primissima Közönségdíjhoz, azért, mert bebizonyították, Magyarország egy befogadó ország, és mindegy, hogy kinek milyen a nemzetisége, bőrszíne, származása, ha szorgalmas, és becsületesen, tisztességesen dolgozik és tanul, egyenlő eséllyel indulhat az életben.

 

Az ünnepi köszöntő után léptek színpadra azok a világhírű művészek, akik kizárólag Mága Zoltán invitálására, a Jubileumi Budapesti Újévi koncert kedvéért fogadták el a felkérést. Elsőként Kertesi Ingrid Liszt-díjas énekművész, az Operaház magánénekese, majd Komlósi Ildikó világhírű mezzoszoprán operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Liszt- és Kossuth-díjas hegedűművész, Sümegi Esztert világhírű szoprán, az Operaház magánénekese, illetve a 3 magyar tenor, Kiss B. Attila, az erdélyi származású Liszt-díjas tenor, Horváth István, az Operaház ifjú énekese és Mészáros János Elek, a Csillag születik című televíziós tehetségkutató műsor győztese varázsolta el a közönséget egy-egy Verdi-szerzemény részletével.

 

A gálaest első felvonásában a klasszikus-, és a komolyzene, illetve az opera szerelmeseit varázsolta el az ezúttal a műsor rendezőjeként is tevékenykedő Mága Zoltán, de a különleges díszletek, a 300 négyzetméternyi LED-falon látható grafikák, illusztrációk, a ruhakölteményekben fellépő művészek és táncosok a műfajt kevésbé szerető embereket is rabul ejtették.


Mága Zoltán a legkiválóbb, Kossuth-díjas zeneművészek méltó társaként, közös produkciókkal is meglepte vendégeit, így Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművésszel, Szenthelyi Miklós hegedűművésszel és Faludi Judit csellóművésszel is előadott egy-egy közös produkciót. Mága Zoltán a Kossuth-díjas hegedűművésszel Szenthelyi Miklóssal játszotta el Bach kettős versenyét, amelyet a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kísért. A hazaszeretetet és a nemzeti összetartozást legkiválóbban kifejező dalát, Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának Hazám, hazám című áriáját Kiss B. Atilla adta elő, könnyet csalva nem csak a határon túlról érkezett ezernél több erdélyi és felvidéki, hanem Magyarország legkülönbözőbb településeiről érkezett emberek szemébe, de különleges pillanat volt az is, amikor az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem Bartók Béla énekkara lépett színpadra.

 

Az elő műsorrész fináléjaként egy fantasztikus és megismételhetetlen produkciónak lehettek tanúi az újévi koncert résztvevői: együtt léptek színpadra országunk legnagyobb kiválóságai, a Nemzet Színészei, Törőcsik Mari, Psota Irén, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Sztankay István, így tisztelegve a 2013-as esztendő és az ötödik újévi koncert előtt. Nagyon különleges pillanat volt ez, ugyanis a művészek nagyon ritkán szerepelnek így együtt, Psota Irén pedig már négy éve egyáltalán nem vállal nyilvános fellépést. A Gálaest összes fellépője is színpadra lépett a legnagyobb színművészek társaságában, majd az ajándékba kapott vörösbort kibontva minden résztvevő egyszerre koccintott, felállítva egy újabb Guinness-rekordot. Ugyanis ennyien egyszerre még sohasem koccintottak a világon sehol sem a legnemesebb nedűvel, a világhírű magyar vörösborral, amely az egri Juhász Testvérek Pincészetének felajánlása alapján, Juhász Attila jóvoltából valósulhatott meg. A rekordot még a helyszínen hitelesítették, és az ezt bizonyító oklevelet át is adták Mága Zoltánnak, aki immár három Guinness-rekordot állított fel. Az elsőt 2010-ben, az újévi koncertjén, amikor 12 ezer emberrel koccintott egyszerre, majd a 100 templomi koncertsorozatának záróeseményével, hiszen 100 jótékonysági koncertet templomokban még soha senki nem rendezetett, és idén egy újabb rekorddal és egy feledhetetlen pillanattal lett gazdagabb.

 

A különleges pillanatot és az est megkoronázásaként a Nemzet Színészei és a fellépő művészek a Szeretet hegedűsének felszólítására egymás kezét megfogva énekelték közösen Seress Rezső: Szeressük egymást gyerekek című örökzöld slágerét, amelyet negyedórán át zúgó vastaps fogadott.

 

A második felvonásban a csoda nem hogy folytatódott, hanem fokozódott! Rossini: Tell Vilmos című nyitányával kezdődött, majd az ország egyedülálló tánciskolája, a Budapest Táncművészeti Stúdió igazgatója, a gálaest koreográfusa, Bogdán Péter a jubileumi estre egy igazán különleges produkcióval készült. 150 pár táncos táncolta el Dmitrij Sosztakovics híres keringőjét Mága Zoltán hegedűszójára. Komlósi Ildikó a világhírű primadonna, az est sztárvendége, akinek nemzetközi karrierje Luciano Pavarotti mellett indult, Charles Camille Saint-Saëns leghíresebb művének a Sámson és Delilának Csók-áriáját adta elő, majd Mága Zoltán Hubay Jenő: Hullámzó Balaton tetején című szerzeményével késztette vastapsra a közönséget.

 

A könnyedebb műfaj kedvelőinek hatalmas örömére Mága Zoltán a gálaest rendezője különleges, eddig még soha meg nem valósult produkcióval lepte meg közönségét. Az elő felvonás fináléjában egy színpadon, egyszerre énekelhettek olyan művészek, sztárok, akiket eddig különféle reklámszerződések tiltottak a közös produkciótól, nyilvános fellépéstől. A hidakat építő hegedűművész jóvoltából egymást követve egy-egy dallal ajándékozhatta meg az Aréna közönségét a Csillag születik győztese, Mészáros János Elek, a Megasztár-győztes Király Viktor, és a 2012-es év X-Faktor verseny győztese, Oláh Gergő, de színpadra lépett a The Voice verseny egyik mestere, Malek Andrea, vagy az X-Faktor mentora, Keresztes Ildikó és a magyar könnyűzene hatalmas csillaga, Szulák Andrea is.

 

És hogy a boldogság még felhőtlenebb, az újév valaki számára minden eddiginél szerencsésebb legyen, a gálaesten kisorsoltak a közönség tagjai között egy vadonatúj személygépkocsit. A Skoda személyautót a belépőjegyek vonalkódszáma alapján Mága Zoltán kisfia Zolika sorsolta ki. Miután a szerencsés nyertes felment a színpadra, hogy átvegye nyereményét, a gépkocsi indítókulcsát, Király Viktor és a gálaest házigazdájának 17 éves, énekesnek készülő lánya, Mága Jennifer duettet énekelve az I believe I can fly című fantasztikus Seal slágert adták elő.

 

A gálaműsor desszertjeként Mága Zoltán egy szokatlan kísérletre vállalkozott: a világhírű Monti-csárdást most egy nem szokványos módon, nagybőgő kísérettel játszotta, ezzel is felkarolva, támogatva az ifjú roma tehetségeket. A hegedűművész közös dallal készült közönségének, és a világhírű olasz zeneszerző művét egy fiatal, nagyon tehetséges bőgőművésszel, Lázár Gyulával adta elő. Valódi kuriózum volt a két roma származású Kossuth-díjas művész, Bangó Margit, és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész közös produkciója. Mága Zoltán minden fellépésén, nyilatkozataiban, karitatív rendezvényein nagy hangsúlyt fektet és fektetett eddig a valós társadalmi integráció fontosságára, hogy soha nem felejti el honnan indult és hová jutott. Támogatva és felkarolva a cigányzenét, amely a magyar egyetemes kultúra része, és amit Ő maga is nagyon kedvel és lehetőségeihez mérten is képvisel, mindig lehetőséget biztosított műsoraiban egykori zenésztársai, a Rajkós iskolatársai részére, így most az ünnepi gálaesten a Budapest Gipsy Band cigányzenekar kíséretében játszotta el Grigoras Dinicu általa feldolgozott, Pacsirta című szerzeményét. Mága Zoltán az elmúlt években több alkalommal is meghívta már Bangó Margitot, Szakcsi Lakatos Bélát gálaműsoraira, és nagyobb gálaműsorait mindig úgy állítja össze, hogy abban a cigányzenének és a cigányzenészeknek is jelentős szerep jusson.

 

A milliók által szeretett és tisztelt hegedűművész öt évvel ezelőtt azzal a céllal hívta életre a Budapesti Újévi Koncertet, hogy Magyarország is valami értékeset, maradandót adjon Európának, hogy példát mutassunk az öreg kontinensnek, hogy kicsiny, de szellemi értékeiben rendkívül gazdag és hatalmas országunk is tud valami újat, szépet és maradandót adni a világnak. Ezt bizonyította az V. Budapesti Újévi Koncert, amelyet a 13 ezer fős közönség többször felállva, hosszasan zúgó vastapssal köszönt meg. Az ünnepi gálaest fináléjaként felzendülő Johann Strauss által komponált és Joseph Wenzel Radetzky császári tábornagynak ajánlott indulót negyed órás álló tapsvihar követte.

 

Mivel a Szeretet hegedűsének minden koncertjét jótékonyság és karitatív célok is vezérlik, a jubileumi gálaműsor bevételéből a budapesti Korai Fejlesztő Központban tanuló sérült gyermekeket, két gyermekkórházat, és két kisebbségi közösséget kíván támogatni. A Budapesti Újévi Koncertre a Heim Pál Kórház és a Tűzoltó utcai Gyermekklinika ápolóit és orvosait, hátrányos helyzetű települések pedagógusait és gyermekeit is meghívta, és az idén is mintegy ezer tisztelet jegyet osztott ki ingyenesen az ország különböző részein lévő település lakói között.

 

A gálaestet a közeljövőben az RTL Klub, a Magyar Televízió és a Duna Televízió is sugározza majd, így az ünnepi varázs ismét eljuthat a világ legtávolabbi pontjára is. Mága Zoltán elmondta, már január végén elkezdi szervezni a 2014-es újévi koncertjét, hogy a Las Vegas-i show-műsorokban látható világot is fokozva újra elvarázsolja az újévet köszöntő közönségét. Az idei műsorban fellépő mintegy 500 művész mellett nagy szerepet játszottak a Ledfal Design készítői: Bajkov Valentin és Dorner Anita, a műszaki tervező, díszlettervező: Somfai Péter, a művészeti vezető: Zsoldos Béla, a koreográfus: Bogdán Péter, és természetesen a Primarius Szimfonikus Zenekar, Kovács László karmester, a Magyar Köztársaság Érdemes Művészének vezényletével.

 

Mága Zoltán elmondta, néhány napos pihenő után tovább folytatja a júniusban Hegedűvarázs címmel útjára indított, a magyar zenei kultúrát népszerűsítő száz állomásos misszióját is, amely eddig 30 állomásával Magyarország minden égtájára és határainkon túlra is eljutott. A Budapesti Újévi Koncert közönségének soraiban 20 ország impresszáriója ült, akik már most előszerződést ajánlottak Mága Zoltánnak, hogy a január elsején látott produkciót vigye el országukba, a távoli földrészeken lévő Ausztráliába, Kínába, és a Dél-amerikai kontinensre. Az újévi és a Hegedűvarázs csodája így a világ legtávolabbi pontjaira is eljuthat a közeljövőben, bár németországi, olaszországi és franciaországi felkéréseket már korábban is kapott.

 

Mága Zoltán, a Királyok és a Szeretet hegedűse azt mondta: „szeretném, ha a jubileumi koncertünk összefogásának, szeretetének ereje kísérne minket ebben az esztendőben. Szeretném, ha közös erőnkből elűznénk és felszámolnánk a szegénységet, a rasszizmust, a kirekesztést, hogy minden polgártársunk békében és biztonságban, valós jövőképet látva élhessen szeretett hazánkban". A gálaműsorra eljutni nem tudott rajongóinak, jövőbeli vendégének, tisztelőinek és az országban, határainkon túl élő minden magyar embernek pedig olyan békés, boldog és vidám új esztendőt kíván, amely mindenki számára elhozza álmai beteljesedését.