Impresszum

Impresszum

Elérhetőség:

Székhely: 1055 Szemere u. 10. 2. emelet
Levelezési cím: 1055 Budapest, Szemere u. 10.
Tel/Fax: +36 1-267-3282
Mobil: +36 30-905-6505
Web: magazoltan.hu

100templomikoncert.com

budapestiujevikoncert.hu
E-mail: magazoltan@magazoltan.hu

info@100templomikoncert.com

Életrajz

Mága Zoltán


Közép-Európa egyik kicsi, de nagyhírű országában, Magyarországon - mely számos értéket tud felmutatni a természeti szépségek, a művészetek és a tudomány területén egyaránt - él és alkot Mága Zoltán hegedűművész.

Művészetének jellemzői a veleszületett tehetség, az átütőerő, a magas szintű technikai tudás, a lélek mélyéből fakadó adni vágyás, és a remény, hogy a zene és az abban megjelenő szeretet eszköz lehet a világ jobbá tételéhez!

A világhírű  Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Cigány Zenekarral (Budapest Gipsy Banddel) bejárta a Föld másik felét, és kivétel nélkül hatalmas sikerű koncerteket adott. Talán nincs még egy művész, aki küldetéstudatát ennyire előtérben tartva képviselte a magyar kulturális tradíciókat, és erősítette a magyarságról kialakult pozitív képet. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus zenének is.

Mága Zoltán


Mága Zoltán  öt kontinensen, közel száz országban adott koncertet, játszott királyoknak, hercegeknek, grófoknak, államfőknek és világsztároknak egyaránt.

Büszke rá, hogy számos tehetséges és világhírű művésszel dolgozhatott együtt.

A Lyoni Nemzetközi Jazzfesztiválon olyan világsztárokkal lépett fel, mint Didier Lockwood, Segan', Yochk'o Seffer, de játszott Richard Claydermannal, Stephan Grappellivel, Salma Hayekkel, Bonnie Tylerrel és Chris Normannel is. A közelmúltban Franco Nero színművészt és José Cura világhírű tenort is elbűvölte hegedűjátékával. A világhírű hegedművész Zachar Bron is elismerő kritikát írt játékáról. 2003-ban elnyerte a mexikói Világzenei Fesztivál közönségdíját. Megszámlálhatatlan televíziós szereplése közül kiemelkedik a Magyar Állami Operaházban adott karácsonyi koncert, amelyben huszonkét ország nézői gyönyörködhettek.

Egyedi, első  hallásra azonnal felismerhető játékának kialakításában fontos lépcső volt a pesti Broadway legnagyobb múltú, legcsillogóbb szórakozóhelye, a              Moulin Rouge. Egy New York-i vendégszereplésen érte a felkérés: legyen a mulató szólistája. Itt végre megvalósíthatta régi álmát: meghonosította Magyarországon a crossover stílust, mely a klasszikus, a popzene és egyéb irányzatok ötvözete. Néhány hetes vastapsos fellépés után zenekarvezető, nem sokkal később pedig művészeti igazgató, show műsorok rendezője, producere lett. Művészi repertoárja a népzenétől a klasszikus darabokon át a musicalekig, a jazzig, sőt a könnyűzenéig terjed.

Zenéjét utánozhatatlanul különleges személyisége teszi egyedivé, varázslatossá és lenyűgözően harmonikussá.

Mindig megtiszteltetés számára exkluzív vendégkör előtt játszani. Elbűvölt már játékával királyokat, sejkeket, közéleti személyiségeket. A szívében azonban egy magyarországi, kis településen megrendezett jótékonysági koncert ugyanolyan fontos, mint bármilyen nagyszabású, csillogó, külföldi előadóest.

Mága Zoltán olyan országos népszerűségnek örvend, amely megítélésében egyöntetűen pozitív mind a szakmai oldal, mind a közönség részéről. Fiatal kora ellenére hatalmas rajongó táborral rendelkezik a gyermekektől az idős generációig; a gyermekeknek példát mutat, az időseknek örömet ad. 

Megtiszteltetésként érte a felkérés, hogy a Magyarország EU-csatlakozását népszerűsítő reklámfilmben komoly szerepet vállaljon. Kiváló kapcsolatainak köszönhetően a klip egy részét a Marokkói Királyság csodálatos, exkluzív épületeiben és tájain forgathatták.

A hegedűvirtuóz számára mindennél fontosabb az adakozás. Úgy érzi, e nélkül nem lenne teljes az élete. Koncertjeire rendszeresen meghív nyugdíjasokat, segíti a hátrányos helyzetű gyermekeket. Számos mesterhegedűje kelt már el jótékonysági koncerteken, aukción. A bevételt mindig nemes célokra ajánlotta fel.

Hazája legtávolabbi szegletébe is elviszi a zenét. Gyakran játszik templomokban. Vallja, hogy aki Isten házába lép, annak lelkét megérinti a Mindenható közelsége, és ebben a hangulatban még inkább meghatja a csodálatos muzsika. A templomok akusztikája, különleges atmoszférája fogékonyabbá teszi hallgatóit. Ilyen környezetben lélekhidak építhetők az emberek közé, és leomlanak a zord élet által emelt falak.

Szolnokon született, jól ismeri tehát az ott élők helyzetét, problémáit. Így a 2006. évi tavaszi nagy árvíz személyesen érintette. Az általa szervezett 2006-os, Uránia Nemzeti Filmszínházbeli segélykoncerten jelentős összeg gyűlt össze, amellyel az otthonaikat, vagyonukat elvesztő családokat támogatta. Ekkor hozta létre az Aranyhegedű Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke. Az alapítvány legfontosabb karitatív céljai közé a hátrányos helyzetűek segítése, a nehéz körülmények közt élő tehetségek felkutatása és a nyugdíjasok támogatása tartozik. Itt mutatkozott be az általa alapított és vezetett Aranyhegedű Szimfonikus Zenekar, amelynek ő a szólistája. Itt is az a célja, hogy minél több jótékonysági koncertet adhasson, és ezáltal világszerte népszerűsítse a magyar zenei kultúrát.

2006. december 10-én  “Adventi zenei imádság Puskás Ferenc tiszteletére és a magyar Alzheimer- betegekért” címmel rendezett és adott koncertet a Mátyás-templomban az Aranyhegedű Szimfonikus Zenekarral és világhírű vendégművészekkel.

2007. január 12-én Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében adott nagysikerű  jótékonysági hangversenyt, melynek bevételéből az Országos Mentőszolgálat számára vásároltak több millió forint értékben életmentő műszereket.

2007. február 21-én a három éve kómában fekvő Járóka Sándor orvosi kezelésének és ápolásának megsegítésére jótékonysági hangversenyt tartottak a Művészetek Palotájában, melyen a hegedűművész kedvenc hegedűjét ajánlotta fel árverésre. Ezzel a hangszerével már több olyan jótékonysági koncerten játszott, melyeknek bevételét beteg gyermekek életének megmentésére és gyógyítására ajánlott fel. Felemelő érzés volt számára, hogy az eredményes licitálásnak köszönhetően személyesen is hozzájárulhatott a mesterének tartott világhírű prímás kórházi kezeléséhez.

2007. december 20-án Mága Zoltán először adott jótékonysági karácsonyi koncertet a Parlament kupolatermében, mellyel hagyományt teremtett, és azóta minden évben megrendezésre kerül beteg gyermekek gyógyulásának javára.

2009 augusztusában, a Szent István Bazilikában indult útjára Mága Zoltán egyedülálló  kezdeményezése, a 100 templomi jótékonysági koncertsorozat, mely hatalmas és nemes program Magyarországon az összefogás jegyében. A hegedűművész célja, hogy ezzel a koncert-sorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson nagyon sok hátrányos helyzetű embernek, nagycsaládosoknak, beteg gyermekeknek, kórházaknak, ifjú tehetségeknek, iskoláknak és szép korúaknak egyaránt. A hatalmas nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével országunk első számú tekintélye, Erdő Péter Esztergom-budapesti érsek-bíboros Úr, Magyarország prímása is. A Bazilika többezres közönsége állva tapsolt, a felemelő pillanatokat átélte még több ezer néző hazánk nagy- és kisvárosaiban, valamint falvak templomaiban. A jótékonysági sorozat állomásai között volt többek között az Egri Bazilika, a Szegedi Dóm, valamint a Debreceni és Nyíregyházi Nagytemplom is. A misszió a 2010-es esztendőben tovább folytatódik, a közönség legnagyobb örömére. A koncertsorozat hatására Mága Zoltán meghívást kapott XVI. Benedek Pápához a Vatikánba.

Az elesettekkel való  törődést a családi házban tanulta meg. Bár nehéz anyagi körülmények között éltek, soha nem utasították el azt, aki segítségért fordult hozzájuk. Az Aranyhegedű Alapítvány létrehozásában sem PR-fogás, hanem kizárólag belső késztetés motiválta. Hálás a magyar embereknek, akiknek jóvoltából tanulhatott, utazhatott, akik biztatták, akiknek szeretete mindenhová elkíséri, és kötelességének érzi ennek „törlesztését”.

A 2007-2008-2009-es évek a jótékonykodás és a világkörüli turné jegyében teltek. A nemzetközileg is elismert hegedűművész útja elvezetett többek között az Egyesült Államokba, Indonéziába, Oroszországba, Ukrajnába, Izraelbe, Japánba, Jordániába, Marokkóba, Törökországba, Franciaországba, Olaszországba, Svájcba, Ausztriába, Szlovéniába, Németországba, Hollandiába, Lengyelországba, Hong-Kongba és Kanadába. A turné töretlenül folytatódik a 2010-es évben is.

2009. októberébenben jelent meg a nagysikerű „A királyok hegedűse” című lemeze, melyen igazi, virtuóz, klasszikus zeneművek találhatóak spanyol-, latin-, jazz-stílussal ötvözve, benne fantasztikus improvizációkkal.

2009 igazán Mága Zoltán éve. Ugyancsak hagyományteremtő céllal életre hívja 2009. január 1-jén a Budapesti Újévi Koncertet. 12 ezer néző tapsol állva a Papp László Budapest Sportarénában nagysága előtt. A 2009. január 1-jei gálának köszönhetően Mága Zoltánnak sikerül olyan hagyományt életre keltenie, amely újabb nemzetközi művészeti és turisztikai elismerést szerez Magyarországnak. A koncertet a Magyar Televízió 3 részben közvetítette főműsoridőben Magyarországon és a határon túl, mely a csatorna legnézettebb műsora lett januárban, több mint hárommilliós nézőszámmal. Mága Zoltán gratulációk sokaságát fogadhatta a koncert után, melyből CD és DVD is készült, melyek mindegyike már a megjelenéskor aranylemez lett. A hagyomány azóta folytatódott. A Budapesti Újévi Koncert Mága Zoltán hegedűművész kezdeményezésére 2010. január 1-jén is megrendezésre került a Papp László Budapest Sportarénában. Kimagasló színvonalon, káprázatos látványvilággal újra több, mint 12 ezer ember köszöntötte az Új Esztendőt Mága Zoltánnal és sztárvendégeivel. Az RTL Klub és csatornái, valamint a Duna Televízió és a Magyar Televízió segítségével több, mint 10 millióan követhették figyelemmel az eseményt hazánkban és a határon túl is.

Díjai és elismerései:

2004. Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt

2004-ben Szinetár Miklóstól, az Operaház főigazgatójától vehette át a nemzetközileg is nagy sikert aratott első szólóalbumának aranylemezét.

2005. Kisebbségekért Díj

2005. Ordines Internationales Pro Concordatia Populorum (Nemzetközi Egyesülés a Nemzetek Kölcsönös Egyetértéséért) Lovagrend lovagja

2006. évi rendkívüli dunai és tiszai árvíz- és belvízvédekezésben végzett áldozatos munkájáért és a nehéz időszakban mutatott helytállásának elismeréseként „A vizek kártételei elleni védekezésért” érdeméremben részesült

2006-ban a világon egyedülálló stílusalkotó crossover szólóalbuma platinalemez lett, melyet Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművésztől vehetett át.

2006-ban jelent meg „A szeretet hegedűse” című könyve, melyben leírta, hogy az igazi szegénységből miként lehet eljutni a királyi palotáig, ezzel is követendő példát mutatva a hátrányos helyzetben élő cigány és nem cigány tehetséges gyermekek számára.

2006 decemberében megjelent a “Filmzenék Csillagai” című albuma, amely mind a hazai, mind a nemzetközi várakozásokat felülmúlva olyan nagy sikert aratott a muzsikaszerető közönség körében, hogy az eladott példányszámok alapján aranylemez lett!

2007. április 28-án a Máltai Lovagrend eddigi munkássága és karitatív tevékenységének elismeréseként lovaggá avatta. Az ünnepélyes ceremóniára a gödöllői királyi kastély dísztermében került sor. A világ egyik legnagyobb és legelismertebb lovagrendjének tagjai közé kerülni igazán nagy megtiszteltetést jelentett a művész számára, ám a lovagi cím viselése további kötelezettségekkel is jár. A művész ígéretet tett, hogy folytatja karitatív tevékenységét és „hídépítő” szerepét, ezért a Máltai Lovagrend felkérte Sir Mága Zoltánt, hogy kulturális nagyköveti feladatokat is lásson el.

2007. május 13-án, annak érdekében végzett áldozatos munkájáért, hogy Magyarország, mint az Európai Unió tagállama el- és megismert legyen, valamint művészete, közösségépítő és társadalmi szerepvállalása elismeréseként Európa-díjban részesült, amelyet Kiss Péter miniszter úrtól vehetett át.

2007. június 24-én a Sovereign Order Of Saint John Of Jerusalem Máltai Lovagrend legmagasabb kitüntetését, a Becsületrend Nagykeresztjét vehette át.

2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

A 2007-es évben az Egyesült Államokból nem tért haza üres kézzel, ugyanis a „Filmzenék Csillagai” című lemezének egyik sikerszámából videoklipet forgatott, amely a magyar közönség számára 2007. június 24-én a Budapesti Operettszínházban megrendezett lemezbemutató gálakoncertje alkalmával került bemutatásra.

2007. november 16-án zajlott az a ceremónia, amelyen a Máltai Lovagrend a művészt jószolgálati kulturális nagykövetté nevezte ki.

2007. december 22-én Kerényi Miklós Gábor igazgató, Kossuth-díjas rendező a Budapesti Operettszínház örökös tagja címet adta át Mága Zoltánnak.

2008. január 22-én a Magyar Kultúra Napján, a Magyar Kultúra Lovagjává avatták.


2008. november 17-én a főváros legmagasabb kitüntetését, a Budapestért-Díjat vehette át: Budapest nagyköveteként a főváros zenei életében betöltött kimagasló szerepéért, valamint példaadó karitatív tevékenységének elismeréseként.

2008. november 28-án Előadóművész kategóriában a Príma-Díj tulajdonosa lett.

2009. március 7-én a Közéleti Díjat vehette át.

2009. novemberében A királyok hegedűse c. album hatalmas sikert és nemzetközi elismerést hozott. Az aranylemez átadására a Parlament kupolatermében került sor, melyet rövid időn belül a platinalemez követett.

2009 decemberében sportban is remekelt, az Adrenalin Világkupa győztese lett.

2009 decemberében a Károly Róbert díjat vehette át a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektorától

Hívták már a királyok prímásának, a zene nagykövetének, az emberek közötti hidak építőjének. Mondják, senki nem lehet próféta a saját hazájában. A kivételes tehetségű és emberségű művésznek, Mága Zoltánnak mégis sikerült. 
Mága Zoltánról mondják:


„A művészetben mindig nagy esemény, ha új csillag tűnik fel. Nem mindennapi jelenség ez! Azt jelenti, hogy született valaki – író, költő, színész, zenész –, aki többet, valami kivételeset tud, és aki tehetségével tartósan el tudja varázsolni az ő közönségét. Ilyen fiatal csillag Mága Zoltán.”

Szinetár Miklós

Kossuth-díjas kiváló művész


"Amikor először hallottam játszani a magyar hegedűművészt, Mága Zoltánt, nagyon élveztem játékát. Csodálatos hangon játszik, a darab lelkébe, karakterébe belemerült, felejthetetlen élményt hagyott bennem. Különösképp szeretném megjegyezni, hogy a hangszer, a zene és a művész egybeolvad és ez hihetetlen eredménnyel jár, mindeközben a művész teljesen ura a hangszerének."

Prof. Zachar Bron

világhírű  hegedűművészA királyok hegedűse című albumról:

„Meghallgatva Mága Zoltán legújabb CD-felvételét, arról csak az elragadtatás hangján lehet szólni. A klasszikus, és a könnyebb műfaj ízléssel és jó  érzékkel van vegyítve a felvételen, maguk a művek ugyanilyen jó érzékkel kerültek kiválasztásra. Ez a felvétel, amely minden zenekedvelőnek szól, műfajra való tekintet nélkül! Ami a hangszeres megvalósítást illeti, szép hang, remek virtuozitás, ízléses előadás jellemzi az egész felvételt, a zenekari munka is elismerésre méltó. Remélhetőleg minél több zenekedvelőhöz fog eljutni, és igaz örömöt szerezni!”

Komlós Péter

kétszeres Kossuth-díjas hegedűművész,

a Bartók vonósnégyes primáriusa